Мицотакис печели изборите в Гърция
Мицотакис печели изборите в Гърция

Абсолютно мнозинство ще има дясноцентристката партия Нова демокрация на Кириакос Мицотакис в следващия гръцки парламент. Това показват междинните резултати след преброяване на гласовете в над 60% от избирателните секции след днешните парламентарни избори.

При преброени 97,36 процента от гласовете „Нова демокрация“ получава 40,56 процента. Това ще ѝ даде 158 места в 300-членния гръцки парламент и ще й осигури  самостоятелно правителство.

Това беше и целта на лидера ѝ Кириакос Мицотакис. Той спечели с над 40 процента от гласовете и на предишните избори – на 21 май. При тях обаче местата в парламента бяха разпределени по обикновената пропорционална избирателна система. И „Нова демокрация“ не успя да постигне абсолютно мнозинство.

Затова тя отказа да се опита да състави правителство и предизвика нови избори. Те се проведоха по приетата при управлението ѝ избирателна система. При нея първата политическа сила получава до 50 допълнителни депутатски места. Подобна система имаше и до управлението на СИРИЗА в периода 2015-2019 г., но беше променена от левицата.

На второ място остава лявата СИРИЗА, която продължава да губи подкрепа и засега получава едва 17,83 процента или 47 депутатски места. Единствената областна единица, в които тя излиза на първо място, както и на предишните избори, е Родопи в Северна Гърция.

Трето е лявоцентристкото движение ПАСОК с 11,86 процента и 32 места.

Гръцката комунистическа партия продължава възходящата си тенденция. Тя е подкрепена от 7,67 процента, което означава ще може да има 20 депутати.

Следват две партии от крайната десница с близък резултат.

Изненадващо „Спартанци“, подкрепена от бившия ръководен функционер на забранената „Златна зора“ Илиас Касидиарис, който е в затвора, получава 4,68 процента и 13 депутати, а „Гръцко решение“ на Кириакос Велопулос има подкрепата на 4,45 процента и ще получи 12 депутатски места.

На седмо място е консервативната партия НИКИ („Победа“) с подкрепа от 3,7 процента и 10 депутати.

Последната партия, която влиза в гръцкия парламент, е лявата евроскептична партия „Плевси елефтериас“ („Курс на свободата“) с 3,17 процента и 8 депутати.

Останалите партии, които остават под прага от 3 процента, събират общо 6,06 процента. Все още няма данни за крайната избирателна активност, но към 17 ч. по данни на гръцкото министерство на вътрешните работи тя е била 40,77 процента или с почти 8 пункта по-ниска в сравнение с изборите на 21 май.

В телевизионно обръщение вечерта след изборната си победа лидерът на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис заяви, че ще бъде премиер на всички гърци.

„Гражданите ни дадоха силен мандат да пристъпим по-бързо по пътя на големите промени, от които има нужда родината ни“, каза той.

Мицотакис благодари на избирателите за доверието, което са гласували на Нова демокрация. „Целите ни са високи и трябва да бъдат високи през един втори мандат, който може да преобрази Гърция с динамични темпове на развитие, които ще увеличат заплатите и ще намалят неравенствата. С по-добро обществено и безплатно здравеопазване. С една ефективна и цифрова държава и една силна родина на първата линия на Европа“, заяви лидерът на Нова демокрация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви