Трите години майчинство да бъдат признавани за осигурителен стаж, независимо при какви условия човек излиза в пенсия, предлагат депутати от ДПС с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предложени между първо и второ четене на законопроекта.

В момента майките имат право на две години платен отпуск за отглеждане на детето си.

А след това двамата съпрузи имат право на по шест месеца неплатен отпуск за отглеждане на детето. Ако бащата прехвърли този отпуск на майката, реално тя има още една цяла година право на неплатен отпуск.

Тези три години майчинство се признават за стаж, ако човек излезе в пенсия при наличие на пълен осигурителен стаж. В момента за излизане в пенсия за жените изискват възраст от 62 г. и стаж от 36 г. и 4 месеца, а от мъжете – възраст от 64 г. и 6 месеца и стаж от 39 г. и 4 месеца.

Но Кодексът за социално осигуряване дава възможност в пенсия да излязат и хора с непълен осигурителен стаж. В този случай и от мъжете и от жените се изисква да са на възраст поне 67 години и да имат поне 15 години действителен трудов стаж.

Но в този случай от НОИ не признават за действителен стаж трите години майчинство. Затова от ДПС предлагат в КСО да бъде записано, че годините на платен и неплатен отпуск за бременност и раждане се считат за действителен стаж.

Омбудсманът Диана Ковачева подкрепя това предложение в специално становище към законопроекта.

В институцията на омбудсмана постъпват много жалби на граждани, които изразяват недоволството си от допуснати неясноти в законодателството относно зачитането на „времето на платени и неплатени отпуски за бременност и раждане“.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви