Петков кани за подписване
Петков кани за подписване

ПП-ДБ канят ГЕРБ-СДС заедно с вицепремиера Мария Габриел да подпишат документ за общо управление още в събота. Той ще се явява коалиционно споразумение. Заглавието е: „Механизъм за гарантиране на реформаторската програма“. В него ще има седем точки и ако те бъдат нарушени, кабинетът ще хвърли оставка. Това обяви след заседанието на парламентарната група Кирил Петков пред медиите.

„Парламентарната група на ПП-ДБ взе решение да потвърди декларацията Денков – Габриел. И определи седем гаранции за нейното изпълнение. При неизпълнение на тези гаранции, ще поискаме оставката на правителството“, заяви той. Сред тях влиза създаването на борд за излъчване на кандидатури за регулаторните органи, обща законодателна програма. Следват: пътна карта за съдебна и конституционна реформа, избор на шефовете на служби само от изпълнителната власт и парламента. Отнемат се в това направление правомощията на президента.

Останалите условия на ПП-ДБ да остане редовното правителство са връщане на машинния вот.

Освен това – съгласие по второто четене на промените в КПКОНПИ. Както и и обща позиция дали е законосъобразен референдумът на „Възраждане“ за отлагането на еврото.

„България има нужда от това реформаторското правителство да продължи и да не влезем в политическа криза. Но това не може да стане на цената на превзети регулатори и псевдореформа“, разкритикува Петков.

„Каним ГЕРБ – СДС да влезем утре в разговори за формализиране на тези гаранции в документ със заглавие „Механизъм за гарантиране на реформаторската програма“. Това посочи Кирил Петков. От ПП-ДБ предлагат да положат подписи Николай Денков, Мария Габриел и председателите на политическите групи.

Именно за коалиционно споразумение говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов през последните два дни. Упрекнат, че ГЕРБ гласуват с плаващи мнозинства и не подкрепят законите на ПП-ДБ и кабинета, той напомни, че няма коалиция. Няма подписано коалиционно споразумение. И партията му не е поемала друг ангажимент, освен да подкрепи избора на правителство. И подчерта, че ако имаше коалиционно споразумение, то неговата парламентарна група ще го подкрепя от лоялност.

Именно заради „плаващите мнозинства“ и липсата на съгласуваност за процедурата и номинациите за шефовете на регулаторните органи тази сутрин от ПП-ДБ бойкотираха пленарната зала.

Те заплашиха с оставка, като обвиниха ГЕРБ, че гласуват в скрито мнозинство с ДПС и „Възраждане“.

Последва спешно заседание на парламентарната група на ПП-ДБ, на което се решаваше дали продължават да управляват, или ще разтурят кабинета. Междувременно премиерът Николай Денков обвини, че не отговарят на истината твърденията на Борисов, че ПП управлява еднолично и заяви, че всички назначения на зам.-министри и областни управители се съгласуват с тях и с Мария Габриел.

След заседанието на ПП-ДБ Кирил Петков изреди дословно и точките в бъдещия документ за общо управление между двете политически сили, които излъчиха правителството, като ги нарече „седем гаранции“.

1. Създаване на борд от представители, излъчени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, преди започване на процедури за попълване на състава на регулаторите, избирани от Народното събрание. Съгласуване на номинациите на ГЕРБ- СДС и ПП-ДБ, в рамките на механизма за предварително съгласуване по т.6 от декларацията Денков-Габриел. Привеждане в съответствие с този механизъм на процедурите за избор на състав на НЗОК, Сметна палата и БНБ.

2. Спазване на ангажимента за вече одобрената обща законодателна програма чрез въвеждане на механизъм, който да гарантира стабилно мнозинство, формирано от първата и втората политическа сили, при приемането на всички законопроекти от тази обща законодателна програма. Този механизъм да включва ежеседмична среща на ръководствата на парламентарните групи за съгласуване на дневния ред на Народното събрание.

3. Ангажимент на ГЕРБ-СДС да спазват пътна карта с конкретни срокове за реализирането на съдебната и конституционна реформа,

включително ясен ангажимент по отношение на законопроект за промяна на конституцията, както и за предприемане на мерки и гаранции, които да осигурят, че настоящият състав на ВСС няма да избере следващия главен прокурор.

4. Приемане на законодателни промени относно начина на функциониране на българските служби за сигурност и освобождаването им от чуждо влияние, като председателите на службите и главният секретар на МВР се предлагат от Министерския съвет и се избират от парламента;

5. Приемане на антикорупционните текстове относно новата комисия за противодействие на корупцията на второ четене само след постигане на политическо съгласие за състава на органа, обхвата на разследваните лица и престъпленията, които попадат в компетентността на комисията.

6. Изработване и приемане на общ законопроект за промени в Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК за представителство на всички парламентарно представени партии – с цел да се гарантира честността на вота на българските граждани на предстоящите местни избори през 2023 г., както бе поставено в изявлението на акад. Денков;

7. Създаване на гаранции за изпълнение на управленската програма във връзка с приема на България в Еврозоната чрез изработване на обща политическа позиция относно законосъобразността на инициативата за референдум на Възраждане;

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви