Генералният директор на пристанищните власти на държавното морско пристанище Клайпеда в Република Литва /Klaipeda State Seaport Authority/ г-н Алкис Латакис посети Пристанище Бургас.

По време на гостуването си той се срещна с директора на „Пристанище Бургас” ЕАД инж. Диян Димов и директора Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”- клон Бургас г-н Димитър Петков и неговия заместник инж. Галин Василев.

Гостите проявиха интерес към структурата на управление на българските пристанища чрез ИА „Морска администрация”, ДП „Пристанищна ифраструктура”, правомощията на операторите – държавни и частни, както и начините на концесиониране на терминалите. От своя страна споделиха схемата на управление в пристанище Клайпеда.

Посещението на ръководителя на балтийското пристанище е по линия на Европейска организация на морските пристанища – European Sea Ports Organisation (ESPO) и в търсене на възможности за сътрудничество с пристанищата на Черно море по отношение на инфраструктурни и екологични проекти.

Имаше запитване за възможностите на пренос на товари по международния транспортен коридор Европа – Кавказ – Азия / ТРАСЕКА/ чрез бургаското пристанище до порт Клайпеда, Литва.

Гостът пожела да разгледа Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас и пасажерския терминал за обслужване на круизни кораби.

Балтийското пристанище Клайпеда е едно от малкото свободни от лед пристанища в северна Европа и второто по големина пристанище на Европейския съюз по тонаж в Балтийско море. Той служи като пристанище за круизни кораби, с развити фериботни връзки до Швеция , Дания и Германия, както и за товарен транспорт.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви