Тутанкамон управлявал колесница пиян
Тутанкамон управлявал колесница пиян

3300 години след смъртта на един от най-известните фараони – Тутанкамон – учените продължават да разследват причините за смъртта му.

Едно от основните предположения относно причините за смъртта му е, че фараонът е починал от инфекция на открита рана. Но като се отчита фактът, че Тутанкамон е обичал виното, той може да е загинал при злополука. А тя да е вследствие на управление на колесница в пияно състояние, гласи нова теория, пише ScienceFocus.

Какво става след това? Новата теория за причината за смъртта на фараона е предложена от египтолога София Азиз. Тя смята, че владетелят на Древен Египет е загинал в резултат на катастрофа на колесница. Но, че я е управлявал след употреба на вино. След като паднал от колесницата, фараонът получил отворена рана, която се е инфектирала. А това е довело до скоропостижната смърт на Тутанкамон.

Тоест новата теория разширява предишната хипотеза, като посочва как точно може да се е появила смъртоносната рана на фараона.

Учените преди повече от 10 години са стигнали до извода, че Тутанкамон е починал в резултат на инфекция на рана. Но от друга страна, е станало известно, че за фараона е било трудно да ходи поради увреждане на краката. Следователно той не е можел да управлява колесница.

Азиз обаче смята, че Тутанкамон можел да се е движил нормално. Според египтолога заедно с Тутанкамон в гробницата му са били поставени онези предмети, които ще му трябват в отвъдното. Например това са големи запаси от сухо бяло вино, както и няколко колесници. В гробницата на Тутанкамон е открита и броня. Това означава, че владетелят на Древен Египет по-скоро е бил воин фараон, казва Азиз.

Изследователката твърди, че фактът, че повечето съвременни пътни произшествия включват тийнейджъри, вероятно е бил такъв и когато хората са управлявали колесници. Според египтолога инцидентът може да се е случил, докато Тутанкамон е управлявал колесницата бързо и в нетрезво състояние. В резултат на този инцидент владетелят на Древен Египет може да е наранил крака си и да е получил открита рана. Тоест фараонът може да е получил увреждането на краката преди смъртта си и това да не е била вродена особеност.

Някои изследвания предполагат, че Тутанкамон е имал деформирано стъпало, но според Азиз такава деформация може да е възникнала по време на балсамирането на трупа преди погребението.

Следователно, според новата теория, Тутанкамон е починал от инфекция на отворена рана, а тя се е появила в резултат на злополучно управление на колесница.

Други египтолози смятат, че теоретично наистина Тутанкамон може да е карал колесница и да е бил много подвижен млад мъж. Тоест дори да е имал вродена деформация на стъпалото, това не би повлияло на придвижването му.

Но експертът по изследване на египетските мумии Зинк Алберт смята, че патологията на стъпалата е съпътствала Тутанкамон през целия му живот, както показват други изследвания. Така той не е можел нито да ходи нормално, още по-малко да управлява колесница. Въпреки че експертът потвърждава наличието на фрактура на крака, причината за тази фрактура не може да бъде установена.

Последна реконструкция на лицето на фараона
Последна реконструкция на лицето на фараона

В същото време Азиз е на мнение, че е необходимо да се проведе ново изследване, на макар и силно повредената, но запазена ДНК на Тутанкамон, както и по-задълбочено изследване на вътрешните му органи. Това ще позволи да се установи по-точно причината за смъртта на фараона, въпреки че е много трудно да се направи това след три хиляди години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви