Третата проява от летния календар на Държавна опера – Бургас в програмата на фестивала Бургаски музикални празници “Емил Чакъров“ 2023 е концертният спектакъл „Латино пулс“ – на 21 юни, сряда, от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас.

Атрактивният музикално-сценичен проект е поредното естетично предизвикателство на диригента Свилен Симеонов, добре познат на публиката от редица прояви на Бургаската опера. Премиерата на „Латино пулс“ бе в края на м. септември 2020 г. и премина при очакван успех в пълна зала /при допустимия за пандемичния период капацитет от 50%/.

През лятото на 2021 г. проектът бе представен пред около 300 души, които трудно се побраха на откритата сцена на остров „Света Анастасия“, а концертът завърши с четири биса, които бяха най‐добрата атестация за успеха му.

 „Латино пулс“ е поредният голям проект на маестро Симеонов – безспорен любимец на публиката, която оценява неговото артистично сценично поведение, характерно с пълна емоционална ангажираност към процеса на сътворяване на неповторима атмосфера, професионализъм и интелигентно чувство за хумор.

Маестрото е известен със своя несравним непринуден начин на общуване с публиката – предавайки настроението, посланията, топлината, темперамента и чувствения заряд на музикалните партитури.

Концертът спектакъл „Латино пулс“, под майсторската диригентска палка на Свилен Симеонов, създава комплексни усещания от неповторимото съчетание на латино чувствеността, заряда на южните ритми, красивото съчетани с цигулковите сола, в изпълнение на солистката Ралица Петкова – също толкова изящна, като музиката, излязла от струните, докоснати от деликатните й пръсти, отразяващи душевните й търсения.

На 21-ви юни в Летния театър в Приморския парк ще прозвучат аранжиментите на Свилен Симеонов на популярни и обичани латино ритми, адаптирани за симфоничен оркестър, фламенко балет и електрическа цигулка. Латино музиката вплита в себе си заряда на самобитния вкус към живота, характерен за южния темперамент.

Тя е носител на типичното южноамериканско светоусещане и взривна емоционалност, в съчетание с динамична хореография, дело на Марина Змеева-Маркова – в изпълнение на балетния състав на Държавна опера – Бургас.

Чрез знаците и посланията на телата, те ще донесат завършеност на цялостната картина на заредената с буря от емоции концертна програма на „Латино пулс“.

Както винаги, маестро Свилен Симеонов, автор и на аранжиментите и сценария, ще съумее да предаде на публиката преливащата си емоционалност и заряда, отразен в диригентските му умения. Концертмайстор на оркестъра на Бургаската опера в сряда ще бъде Христо Белчев.

Младата солистка Ралица Петкова ще изпълни солистичните партии на акустична и електрическа цигулка. Тя е добре позната на бургаската публика  – участвала е и в други проекти, осъществявани с оркестъра на Държавна опера – Бургас, също под палката на Свилен Симеонов, един от които – „Симфони мелъди рок“. 

Атрактивният проект ще бъде представен на сцената на Летния театър в Бургас на 11 август, а на 30 август – на сцената на Летен театър – Варна.

В „Латино пулс“ ще прозвучат страстните ритми от есенцията на латино музиката: боса нова, самба, хабанера, бразилейра, румба, милонга, ча-ча-ча, хота, фарандола, арагон, сигидилия.

Под мотото на Жак Кокто: „Фламенко артистите не пеят, нито свирят. Те бълват огън и го гасят с краката си.“, цигуларката Ралица Петкова, оркестрантите и балетните артисти, под палката на Свилен Симеонов, ще сътворят един истинско емоционално-визуално пиршество за сетивата на откритата сцена в Приморския парк, като със сигурност ще се получи забележително съчетание от емоционалност, взривоопасна динамика на чувствения заряд, огнени ритми и красива дъга от чувства в тоналността на страстта в концертния спектакъл „Латино пулс“.

Следващото, четвърто събитие от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, е на 27 юни от 20.30 часа – балетният спектакъл „Жизел“ по музика на Адолф Адам, режисура – Галина Калчева, с Марта Петкова – примабалерина и художествен ръководител на балетната трупа към Софийската опера и балет, в главната роля.

Билети – на касата на Операта, каса „Часовника“ /работи и в събота/, на място – на касата на Летния театър, след 18.30 часа – преди спектакъла, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/latino-puls-03vu9k и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1354780/performance.html.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви