Червена пътека за Валя

„12 ГОДИНИ „ЧЕРВЕНА ПЪТЕКА“ ЗА ВАЛЯ И ЗА ВСИЧКИ ЗАГИНАЛИ ДЕЦА“ ще отбележат близки на загиналото дете и съпричастни към съдбата на всички семейства, загубили дете на пътя. Събитието ще се проведе на 17 юни от 11.00ч. на ул. „Транспортна“ пред магазин „Светомаркет“.

Преди 12 години, пресичайки по пешеходната пътека, загуби живота си 12-годишна  Валя.

Това тъжно начало, беляза началото на борбата на семейството й и на приятели за безопасни улици. Те направихме най-голямата демонстрация на волята си за промяна – „Червена пътека“.

Освен в Бургас, и в цялата страна хиляди хора поставиха цветя на пешеходните пътеки в знак на съпричастност към случилото се и в желанието да се спрат подобни убийства.

Няколко родители, загубили децата си, се обединиха в една идея – да не загиват повече деца по улиците на България.

„След като направихме множество срещи и преминахме от „Вие не сте експерти“ до „Ама това няма как да стане“ все пак с тези родители, успяхме да накараме институциите да се размърдат и успяхме да направим някои важни промени в закони и наредби, касаещи безопасността“, разказват роднините на Валя.

Но… няколко години по-късно нещата отново не са добре и деца продължават да загиват нелепо по улиците, констатират те.

„Нека напомним на обществото, че само то има силата да промени всичко това! Само активно гражданско общество може да направи така, че живота и здравето на хората да бъде приоритет на управляващите!“, призовават организаторите на събитието.

То ще се проведе на 17 юни 2023, от 11:00 часа на ул. „Транспортна“ в Бургас, пред магазин „Светомаркет“ в близост до МОЛ „Бургас Плаза“.

Ще бъдат поставени цветя на платното в памет на всички загинали, а в края на събитието в небето ще полетят 112 балона и 12 бели гълъба, като символ на надеждата за мир по пътищата на страната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви