Симеонов: Борисов прави сделка за изпиране
Симеонов: Борисов прави сделка за изпиране

„Големият проблем е да не се увлечем. Аз не съм убеден, че има много ясна идея каква да е тази конституционна реформа. Няма и много нужда да отваряме тази тема. Отворим ли я, може да сътворим по-големи проблеми“. Това коментира пред БНР Първан Симеонов – изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“.

„В последните 3 години изпитвахме остри проблеми в това дори да съставим функционална управленска гарнитура. Какво ни кара да мислим, че можем осмислено, дългосрочно и мъдро да променим конституционните устои на страната си? Това за мен е отваряне на рани, които бяха затворени назад във времето. При това – по конюнктурни съображения, главно свързани с една или друга личност. И ме е страх, че отворим ли Конституцията, мнозина ще опитват да пипат вътре с още по-конюнктурни интереси, различни от съдебна реформа, дано греша. Проблемът е какво ще последва и дали няма да направим от нищо – нещо“.

Според него изводът на всичко, което ни се случва, е, че патосът на 2020 г. е бил фалшив и вреден:

„Протестите през 2020 г. имаха 2 мишени – Борисов и Гешев. Хората, които бяха основна движеща сила на тези протести, синя София, в общи линии прие, че единият от тях е добър, другият – лош.

Това е шансът и на Борисов да се измъкне от тази ситуация. Той сключи сделка от типа „власт срещу неприкосновеност“.

„Не искам власт, давам ви я, макар че я спечелих на изборите и имах шанс да я упражнявам. За сметка на изпиране, защото само вие сте тези, които можете да ме изперете. Жертвата от това е Иван Гешев“.

Според него това е урок и за прозападните либерали – че бързи решения няма.

„Гешев е решен да направи каквото може. Донякъде изненада онези, които се предполагаше, че стоят зад него, а в един момент го пуснаха зад борда. /…/ В България легитиматорите, които казват дали си добър или лош, са прозападните либерали. Гешев е човекът, който може да извади доста обстоятелства. Битката за интерпретации ще мине пак през това – това е първа стъпка на съдебната реформа, Борисов не е идеален, но Радев е от Кремъл – всички тези неща, които много лесно обясняват света и ние сме ги гледали. Ако Радев не подпише указа, разбира се ще се гледа прогнозата за времето – кога ще е най-удобно за типичния софийски жанр на летния протест“.

Гешев би имал политическо бъдеще, ако продължи, смята Първан Симеонов. По думите му това е един от шансовете му да продължи да говори. Според него Гешев е напипал един много точен политически сегмент.

Нишата, която има Румен Радев занапред, е нишата, която ще се оголи между това крайно евроатлантическо правителство, което се очертава, и от другата страна – крайно русофилска радикална опозиция в лицето на „Възраждане“, коментира социологът. И добави:

„Спирачката пред Костадинов е да се появи в средата един умерен, който да изземе част от неговия дневен ред, само че по нормален начин, без да иска България да излиза от НАТО и ЕС“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви