„Или направете разкопки на мястото на строежа на новата автогара, или я преместете“, с тези думи представителят на НИНКН /Националния институти за недвижимо културна наследство/ разгневи събралите се на обществено обсъждане жители на Созопол.

Емил Мечикян се появи изненадващо на събитието, въпреки, че беше поканен, защото в продължение на две години кметът на община Созопол Тихомир Янакиев не успявал да осъществи комуникация с института. Мечикян заяви, че е дошъл да го бият и за малко да постигне целта на посещението си.

Днешното обществено обсъждане беше организирано от кмета, за да обясни на съгражданите си защо вече повече от две години Министерството на културата и НИНКН не разрешават строителството на автогарата.

Кметът обясни за сагата с НИНКН

Г-н Мечикян обясни, че разрешение има от месец януари, но то е с археологически разкопки. Това означава, че строителството ще се удължи за неопределен срок, тъй като не е ясно  колко ще продължат тези разкопки.

Аргументът на кмета да иска строителството да стане само с археологическо наблюдение в процеса на изграждане на сградата е, че съседния обект – на магазините Била и Пепко е разрешен точно по този начин.

Мечикян заяви, че неговите колеги са направили грешка като са разрешили по този начин строителството на магазините и са решили да не повтарят този прецедент с разрешителното за автогарата.

Проектът за новата автогара

Той каза още, че според директорка на регионален музей на мястото има римски кладенец, но не помнел името й. Нито в Созопол, нито в Бургас има жена – директор на музей, показа наша проверка.

Събралите се на обсъждането созополчани, както и главният архитект Радост Георгиева, се опитаха да убедят представителят на НИНКН, че на мястото на бъдещата автогара има само насип от строителни отпадъци, направен преди 100 години, за да се ушири провлака. Мечикян беше непреклонен.

Хората в залата бяха ядосани

Той остана мълчалив и след изказването на Христо Бърдуков, който му напомни, че и къщата на НИНКН в Созопол е била съборена и построена отново без разрешително, без проект и с нарушение на строителните граници.

А на покрива на магазин Била има паркинг, който нарушава Закона за движение по пътищата и създава предпоставки за ПТП-та, но това не е попречило на НИНКН да му даде разрешително за 40дни.

Мечикян  продължи да ядосва хората в залата като заяви, че сградата на новата автогара не отговаря на облика на Созопол и проектът не им харесвал и това е една от причините да бавят разрешителното.

Проектът за новата автогара

„Сградата е в същия стил като художествената галерия, като музея и старото училище, в стария град има много такива сгради“, контрира кметът Тихомир Янакиев и допълни, че дали една сграда е красива или грозна е субективно възприятие.

Той попита представителя на НИНКН защо държавата се държи различно спрямо частния и общинския инвеститор, но отговор не получи.

„Аз не искам нищо повече от вас, но не искам и по-малко – само да си свършите работата и да се отнасяте еднакво към всички стопански субекти“, каза Янакиев.

Кметът Янакиев беше възмутен от отношението на НИНКН

Преди създалата се взривоопасна ситуация кметът Тихомир Янакиев и главният архитект Радост Георгиева представиха подробности за проекта на новата автогара. Арх. Георгиева показа чертежи и 3D визуализация и обясни, че в новата сграда ще има гишета за билети, чакалня, кафе, офиси, сервизни помещения и място за целия отдел „Транспорт“ на общината на площ от 400 кв.м. На стоянките ще има място за 6 перона. Тя обясни и откъде ще влизат и излизат автобусите.

Арх. Георгиева обясни подробно проекта

Според изчисленията на общината, прогнозната цена е 1,7 млн. лева, като инвестицията ще е изцяло от общински пари. Тя би могла да се изплати за 6-7 години, а след това и да носи печалба на общината.

Един от присъстващите в залата заяви, че, според него, мястото на автогарата не е на входа на града, тъй като ще има много изгорели газове близо до парка, където играят деца. Той посочи, че смята другият възможен терен – в квартал „Месарите“ за по-подходящ.

Кметът Янакиев посочи аргументи защо това е много трудно изпълнимо. На първо място там проектът е бил за 4000 кв.м. сграда, тъй като мястото е много голямо, а общината няма такива средства.

На второ място достъпът до там е само през ул. „Одеса“, а тя не може в никакъв случай да поеме трафика.

Освен това тази автогара би била много далече от града и ще трябва да се организира вътрешен транспорт. А и там няма директен достъп до главен път.

Според кмета на този терен след време може да се организира транспортен хъб.

Срещата приключи изключително емоционално и модераторът – секретарят на общината Янко Костадинов, обеща да се организира втора такава.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви