Иван Костов: Разпада се пирамидата
Иван Костов: Разпада се пирамидата

„Конституционна реформа не трябва да се прави от един-двама души. А от много хора. Това е продължителен процес“, каза бившият министър-председател Иван Костов по време на лекция пред студенти в СУ. Организатори са студентското сдружение „Полити“ и Студентският дипломатически клуб.

Под формата на риторични въпроси Иван Костов попита дали в момента парламентът има капацитет, знакови коституционалисти и специалисти, които да проведат съответната конституционна реформа.

Костов каза, че има риск кой ще направи тази конституционна реформа. Несериозно ми се вижда, коментира той последните решения около съдебната реформа.

В отговор на въпросите на студентите бившият премиер каза, че ако прокурорите или съдиите избират членовете на Висшия съдебен съвет, това означава че ще се самоовластяват.

Народното събрание е представителството на народа и хората са делегирали на депутатите да ги представляват. Затова бившият премиер постави под съмнение намерението Народното събрание да няма думата при избор на членове на Висшия съдебен съвет.

Събитията от последните дни в политическия живот Иван Костов определи като разпадане на пирамидата на мафията-държава. В парламентарната република президентът не трябва да мрази партиите. И партиите не трябва да мразят институциите, припомни бившият премиер.

И предупреди, че има опасност от връщането на авторитарния режим.

Според Костов местните избори могат да торпилират правителството. Затова хората от правителството трябва да набележат мерки и да изпреварят събитията. Той посочи, че има риск България да остане в периферията на Европейския съюз.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви