Бившият шотландски премиер бе арестувана
Бившият шотландски премиер бе арестувана

Бившият премиер на Шотландия Никола Стърджън бе арестувана вчера след разследване на шотландската полиция. Разследването е свързано с финансирането на Шотландската национална партия. Това предаде Ройтерс, като се позова на нейния говорител. По-късно вечерта след разпит тя бе освободена.

Полицейското разследване провери какво се е случило с повече от 600 000 паунда, събрани от участниците в кампанията за независимост на Шотландия през 2017 г., които е трябвало да бъдат отделени, но може да са били използвани за други цели.
Говорителят на Стърджън каза, че тя е била на разпит. „Никола постоянно твърдеше, че ще съдейства за разследването, ако бъде поискано това от нея и продължава да го прави“, каза той.

Арестът на Стърджън, която се оттегли по-рано тази година, поставя в затруднение Шотландската национална партия. Тя се бори за прекратяване на тривековния политически съюз на Шотландия с Англия. „Тези въпроси са обект на полицейско разследване. Шотландската национална партия оказва пълно съдействие на това разследване и ще продължи да го прави. Но не е уместно да се разглеждат публично каквито и да било въпроси, докато то тече“. Това заяви говорител на партията.

През април съпругът на Стърджън, Питър Мърел, и друг високопоставен представител на партията бяха арестувани. След това освободени без обвинение в очакване на по-нататъшно разследване в рамките на същото производство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви