Второто събитие, включено в програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023, осъществявани за  шестнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас, е представление на новата балетна постановка на Бургаската опера „Зле опазеното момиче“, по музика на Луи Харолд и Пиер Гаво – на 13 юни, вторник от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас.

Хореографията и режисурата на „Зле опазеното момиче“ са на Галина Калчева.   Репетитор на балетния състав е Марина Змеева‐Маркова, помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов, като те са неизменна част от структуриране на цялостния бляскав облик на представлението.

Сценограф на новото заглавие е всепризнатият професионалист в сферата Иван Токаджиев.

Атмосферата на френска селска идилия, пресъздадена чрез сценографията, ще бъде сътворена на сцената на Летния театър на 13-и юни отново – автентично, със стил, усет към вкуса и нагласите на публиката, с характерния за френската култура финес и отношение към всяка подробност.

В естетико‐смислов синхрон със стилистиката на сценографията са и превъзходно конструираните костюми. Те са дело на Яна Дворецка, художник със собствено виждане за една съвременна естетика, базирана на най‐доброто от класическите канони.

От постановката струи истинската обич към сътвореното изкуство – с талант, отдаденост и съпричастност към общата кауза.

Режисурата на Галина Калчева е изпипана – като изящна френска дантела, в която всяка брънка е на своето място, извайваща общия облик.

Впечатляващи са и визуалните ефекти, пресъздаващи буря на полето – със забележителна достоверност и въздействие на всички нива на възприятие.

А солистите и артистите от ансамбъла се вписват вихрено в цялостната картина на френска селска идилия, която носи неподправена радост – семпло, естествено, с дъх на сено и вкус на сладост от живота.

Влюбената двойка Лиза и Колен ще пресъздадат Даниела Туртуманова‐Стоянова, солист на балетната трупа и премиер-балетистът Емил Йорданов.

Комедийно‐пародийният персонаж на строгата вдовица Мама Симон отново ще бъде представен от Теодор Цаков.

И макар вдовицата Мама Симон да крои план да омъжи красивата си дъщеря за богаташкия син Никез, любовта надделява над еснафските принципи и влюбените тържествуват.

Солистът на балетната трупа Кирил Филипов влиза отново в ролята. В образа на Томас, бащата на Никез, влиза отново – вихрено и с артистизъм, Светлан Николов.

А за Мама Симон, чието строго сърце е умилостивено от нежните чувства на младите, получава своя съдбовен бонус – сърцето на Томас, баща на несретника Никез. И в края на френската приказка има не една, а две сватби. И менует, гавот и буре се сливат в единен танц на любовта…

В пищната постановка участват и артисти от ансамбъла на балетната трупа към Държавна опера – Бургас: Приятелки на Лиза: Яна Бердута,, Илина Константинова,, Ива Кавръкова, Калина Неделчева, Рафаела-Мария Кюл, Нанако Сато; Жетвари – Анелия Иванова, Патрисия Соарес, Натали Иванова, Гергана Козарева, Ивана Фиалковска, Бианка-Хелън Джованели, Елена Георгиева, Гергана Георгиева, Франсиско Пио Русо, Стоян Фъртунов, Найден Найденов, Даниел Димитров; Кокошки – Илина Константинова, Калина Неделчева, Ива Кавръкова, Нанако Сато. В пищния спректакъл вземат участие и възпитаници на балетните паралелки към НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас.

Третото събитие от фестивала „Емил Чакъров“ е концертът спектакъл „Латино пулс“, под диригентската палка на Свилен Симеонов, с участието на оркестъра и балета на Държавна опера – Бургас, солист – Ралица Петкова, електрическа и акустична цигулка – на 21 юни, също от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас.

Билети – на касата на Операта, каса „Часовника“ /работи и в събота/, на място – на касата на Летния театър, след 18.30 часа – преди спектакъла, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/na-balet-0rtrzns и Eventim – https://www.eventim.bg/…/drzhavna…/performance.html

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви