Хиксосите не били завоеватели, а мигранти
Хиксосите не били завоеватели, а мигранти

Първото „чуждо“ овладяване на Древен Египет може в действителност да е било породено от вътрешен проблем. Преди около 3600 години, фараоните губят за кратко своя контрол върху северен Египет. Той е поет от хиксосите. Те са били владетели, които са изглеждали и са се държали като хора, обитавали района от съвременна Сирия до Израел. Традиционното обяснение заключава, че хиксосите са използвали сила, за да завоюват северноегипетските земи. Новият анализ на скелетите от древната столица на хиксосите обаче предлага алтернативно обяснение. Хиксосите са били родени в Египет членове на имигрантска общност, която е въстанала и е завзела властта.

Фараоните управлявали Египет от около 3100 г. пр.н.е. до 30 г. пр.н.е. Но те невинаги са били пълновластни господари на своята територия. Един период на уязвимост започва около 1800 г. пр.Хр. с поредица от неефективни фараони. Те не успяват да опазят реда в териториите, контролирани от тях.

Хиксосите са се възползвали от властовия вакуум установявайки контрол над северен Египет.

Според древните текстове, оставяйки за фараоните само незначителна по територия ивица земя на юг.

Археолозите знаят, че хиксосите не са били като типичните египтяни: Те са имали имена наподобяващи тези на хората от съседния регион на югозападна Азия. Древните произведения на изкуството ги изобразяват носейки дълги, многоцветни одежди, за разлика от обикновената египетска бяла премяна. Кои точно са били те обаче си остава загадка.

По-късно фараоните обявяват хиксосите за чуждестранни нашественици, които са завзели северен Египет насилствено и са предизвикали хаос и безредие. Някои историци все пак твърдят, че това е била чисто и просто древноегипетска пропаганда.

През 40-те години на XX-ти век, изследователите идентифицират древната столица на хиксосите, Аварис. Тя е била в делтата на река Нил, около 120 км североизточно от Кайро. В това ново проучване, археоложката Крис Стантис от университета в Борнемут  анализират зъби взети от скелети, погребани в Аварис, за да получат по-ясна представа за това кои всъщност са били хиксосите.

Тъй като зъбите се формират в детството, малки количества стронций от храната са се смесили със зъбния им емайл.

Чрез сравняване на баланса стронциеви изотопи в емайла с този в почвата на региона, изследователите могат да установят къде даденият субект е израснал.

След като Стантис и нейните колеги проучват зъби от 36 скелета погребани в Аварис 350 години преди хиксосите да завземат властта, те откриват, че 24 от субектите – и мъже, и жени – са били родени извън Египет. Те не са могли да установят от къде са дошли чужденците. Но изследователите твърдят, че техните открития показват, че Древен Египет е посрещал имигранти стотици години преди хиксосите да завземат властта. Данните от зъбите на още 35 души погребани в Аварис по времето на хиксосите показват, че подобен имигрантски поток продължава да приижда в Египет и след като те идват на власт.

Поради това, Стантис заявява, че хиксоските владетели не са били задължително чуждестранни нашественици. А може би вместо това те са били част от няколковековна имигрантска общност, живееща в Аварис.

Историчката и археолог Анна-Латифа Мурад от университета Маккюъри смята това обяснение за разумно. Археолозите са открили малко доказателства за борбите и разрушенията, които е трябвало да се случат в Аварис ако градът е бил завладян от чуждестранни нашественици.

Египтологът Орли Голдвасер от еврейския университет в Йерусалим е на мнение, че

повечето от имигрантите вероятно са се заселили мирно в Египет.

Според нейното проучване те може дори да са създали египетската азбука веднъж след като са се установили там.

Възходът им във властта вероятно може да бъде обяснен с провалите на фараоните да контролират района. Това казва египтологът Джон Дарнъл от университета Йейл.

Хиксосите са управлявали северен Египет около 100 години, след това фараоните са си възвърнали територията. Изследователите спекулират, че войските на фараоните изгонват хиксоските владетели в югозападна Азия. И че наказанието може да е послужило като вдъхновение за Изход, библейска история, в която израелитите напускат Египет и в последствие достигат Обетованата земя в югозападна Азия.

В крайна сметка, въпреки че хиксосите са управлявали северната част на Древен Египет едва около 100 години, те изглежда са оставили своя отпечатък в световната култура.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви