Какво ще простите на другия?
Какво ще простите на другия?

Няма нищо по-благородно и по-красиво от взаимната любов и вярност. Фразата „И те заживяха щастливо“, като правило, завършва всички романи. Но по някаква причина писателите (и читателите също) не намират вдъхновение в безупречната чистота на чувствата. Трябват им фатална страст, неустоими изкушения, изкушения и падения. Затова произведенията на изкуството започват с изграждането на любовни триъгълници, а понякога и на по-сложни геометрични фигури. А, както знаем, литературата отразява живота, но рядко задава въпроса или изследва проблема. А той е: какво бихте простили? И какво – не.

Не е изненадващо, че учените са се заели с изследването на такова фундаментално явление като изневярата. По-специално група психолози от Норвежкия институт за наука и технологии в Тронхейм решили да установят това съдбовно нещо. Как представителите на двата пола се отнасят към различни нюанси на брачната изневяра?

Учените наели 92 двойки влюбени. Младите мъже и жени /студенти/ независимо един от друг попълнили подробен въпросник. Там описали реакциите си към два вида изневяра на партньора.

– В първата версия на хипотетичния сценарий любим човек просто е спал с някой встрани. Но без любов и задължения /например: а бе, пиянска работа!/.

– Във втория сценарий партньорът се влюбил в друг човек, срещал се с него, но не стигнали до секс. Учените нарекли това емоционална изневяра.

Интересно е какво се е получило след отговорите не тези и други въпроси?

В същото време участниците в експеримента отговорили на куп въпроси: Дали този или онзи вид предателство ще бъде заплаха за връзката? Каква е вероятността от скъсване? Зависи ли от силата на връзката? Колко оценяват тежестта на вината на партньора? До каква степен са готови да простят и т.н. В същото време трябвало да се отбележи по 7-бална скала до каква степен участниците в експеримента са съгласни с едно или друго твърдение.

След обработката на въпросника се появила следната картина.

1. Мъжете били по-склонни да прощават на приятелката си за емоционално предателство. Е, кой от по-слабия пол не вехне, например по Енрике Иглесиас или Леонардо Ди Каприо? Ако, обаче, любимият легне с друг, Отело се събужда във всеки мъж. Представителите на силния пол били много по-непримирими към този тип падение.

2. Жените, напротив, били готови до известна степен да си затворят очите за сексуалните приключения на любимия човек (мъж се спънал, с кого не се случва?). Но ако партньорът си е „загубил главата” по съперница – това е по-тежко престъпление. Дори, ако той все още не е достигнал до „необратимата граница“!

3. Миналите заслуги не ви спасяват, ако сте хванати в крачка. „Широко разпространено е мнението, че ако една двойка е имала силна връзка преди изневярата на партньора, тогава по-вероятно е да има прошка. Ние обаче не намерихме потвърждение на това мнение, казва един от авторите на изследването, професор Монс Бендиксен.

4. Друг мит – че жените са по-склонни да простят изневярата – също не е получил потвърждение. „Мъжете и жените са склонни да прекратят отношенията си в случай на изневяра. По-голямата част от анкетираните казаха, че е малко вероятно да успеят да простят на партньора си за неговите приключения “. Това казва водещият автор на изследването Trond Viggo Grontvedt.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви