Токът - пак нагоре от 1 юли
Токът - пак нагоре от 1 юли

Токът за бита ще увеличи цената си със средно 3,63% от 1 юли. Увеличението, което предложи КЕВР преди дни, ще бъде по-високо.

Това се разбра от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов, който бе изслушан в ресорната енергийна комисия в парламента.

Ето каква е причината. Преди дни, малко преди да напусне поста си, служебният министър Росен Христов издал заповед да бъдат изкупени на фиксирана цена значителни количества ток от държавната ТЕЦ „Марица-Изток“ 2. Тя иначе би работила на „съществена загуба“.

„Заповедта изисква изкупуването на 2,2 тераватчаса, а общо за регулирания пазар се касае за 12 тераватчаса. Т.е. това означава около 1/6 от общото количество, съответно такова количество на по-ниска цена трябва да бъде изтеглено от микса“. Така отговори на въпрос на News.bg Иван Иванов.

Това какъв скок на планираното вече увеличение ще предизвика, той не каза, като към момента КЕВР извършвала съответните изчисления.

А що се касае до планираните увеличения на цените на водата, които на места стигат и до 40%, те се дължали най-вече на силно амортизираната ВиК система на много места и големите загуби.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви