Манчев: Цената на тока - 3 пъти нагоре!
Манчев: Цената на тока - 3 пъти нагоре!

„За да има ред в енергетиката, цената на тока до 5-6 години трябва да се увеличи трикратно“. Това каза председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев. Той откри край Варна Международната ядрена конференция „Българска атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“.

Форумът събира на едно място експерти, представители на неправителствения сектор и на дипломатическия корпус, предаде БТА.

„В България бе изкуствено направена неправилна система за оценка цената на електроенергията“, допълни експертът. По думите му докато стойността на тока е потискана през годините, това е „обезкървявало“ енергетиката.

„Най-голямата грешка за последните три десетилетия е, че енергетиката бе ползвана от политиците като социален инструмент“. Това каза още Манчев. И допълни, че в системата са нужни инвестиции, както и промени в инфраструктурата й.

Според него, държавата ни е поела в правилна посока с идеята за изграждане на 7 и 8 блок в АЕЦ „Козлодуй“. „Те ще заместят 5-и и 6-и блок. Те трябва да бъдат изведени от експлоатация през 2047 и 2051 година“, обясни Манчев. По думите му би било добре да се вземе и решение как ще се процедира с АЕЦ „Белене“, особено като се има предвид, че двете реакторни инсталации за централата са в много добро състояние.

А скромното ни мнение е, че Манчев пак се изказва не като специалист, а като „експерт“. Разликата между единия и другия е, че специалистът може и да свърши нещо, ако не му пречат. Докато „експертът“ най-много да каже нещо. Когато му наредят. Манчев може да твърди колкото си иска, че енергетиката ни е „обезкървена“. Само че преди това ще трябва да обясни защо енергетичните компании са сред челниците по печалба в страната.

Новият финансов министър твърди, че ще сведе дефицита в бюджета до 3 %. При това, без да увеличава данъците! Въз основа на това, преизпълнени с вяра и доверие казваме:

Честит нов кабинет!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви