Еврозоната е в техническа рецесия
Еврозоната е в техническа рецесия

Еврозоната е влязла в техническа рецесия през първите три месеца на 2023 г., сочат данните на Евростат. Икономиката на валутния съюз се е свила с 0,1 на сто през първото тримесечие нагодината спрямо предходното. Тогава също беше отчетен спад с 0,1%.

Две последователни тримесечия спад на икономиката се дефинират като техническа рецесия. Анализатори прогнозират, че забавянето може да се задълбочи през годината, тъй като потреблението е под натиска на все още високата инфлация и повишаването на лихвите по кредитите, предава БНР.

През май Евростат публикува предварителни данни, които показваха икономически ръст, но сега е ревизирана информацията икономиката за Германия. Спад има в Гърция, Ирландия, Литва, Малта и Нидерландия.

На годишна база брутният вътрешен продукт на еврозоната се е повишил с един процент. В целия Европейски съюз ръстът е същият.

По-рано през деня Националният статистически институт публикува данни, че по предварителна оценка за първото тримесечие българската икономика е нараствала с 2,3 на сто спрямо същия период на миналата година и с половин процент спрямо предходните три месеца.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви