Поглед към Барселона
Поглед към Барселона

Главният прокурор Иван Гешев изпрати в 49-ото Народно събрание допълнителни материали. Те са към внесеното искане за разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу депутата Б.Б., бивш наш премиер. Това съобщиха от държавното обвинение.

Материалите са във връзка с досъдебно производство на Софийска градска прокуратура, известно в медиите като „Барселонагейт“. И съдържат доказателства, относими към предмета на разследване.

Документите съдържат протокол за претърсване и изземване на имот, одобрен с определение от Софийски градски съд. С него са иззети множество веществени доказателства – документи и електронни устройства. Приложени са още протокол за доброволно предаване, справка от проверка на СДВР по повод възложени оперативно-издирвателни мероприятия и молба за правна помощ до Турция. Тя е изготвена от отдел „Международен“ към Върховната касационна прокуратура.

Обвинител №1 внесе искането в деловодството на 49-ото Народно събрание на 2 юни. А лидерът на ГЕРБ обяви, че няма намерения да се отказва от имунитета си.

Два дни по-рано бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова, която бе определена като ключов свидетел по разследването за имота в Барселона, даде показания в прокуратурата- И обяви, че е била заплашвана, но не се страхува за живота си. Бакалова сподели, че според нея в казуса има финансово престъпление.

Пред обвинението свидетелства и бившият шеф на „Лукойл“ Валентин Златев, който беше призован на разпит във връзка с делото „Барселонагейт“, тъй като малко след избухването на скандала къща в испанския град е продадена на местен бизнесмен, но основен акционер в дружеството продавач е служител на Златев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви