ГД
ГД "Гранична полиция" приема нов кораб

Официалната церемония по вдигане на флага и присвояване на име „Балчик“ с бордови номер 524 на нов граничен полицейски кораб ще се състои на 7 юни на кея пред Морската гара в Бургас. Това съобщиха от полицията. Това е първият кораб, получен от 13 години насам в резултат на изпълнен от Главна дирекция /ГД/ „Гранична полиция“ проект „Доставка на гранично-полицейски патрулен кораб – Оборудване за ФРОНТЕКС“.  Финансиран е чрез предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Индикативна годишна работна програма 2018 на Фонд „Вътрешна сигурност“.

В изпълнение на проекта е проведена обществена поръчка. Подписан е договор между ГД „Гранична полиция“ и Baltic Workboats AS в Естония. Съгласно сключения договор, средствата за доставката на гранично-полицейския патрулен кораб са в размер на 30 580 851 лв.

Граничният патрулен кораб, построен в корабостроителницата на Baltic Workboats, е предназначен за наблюдение на морската държавна граница на Република България. А също така и за участие в съвместни операции на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

В края на април 2023 г. той е доставен. Извършено е обучение на служители на ГД „Гранична полиция“ за експлоатация и обслужване на машините, механизмите, системите и оборудването му. В средата на май плавателният съд е приет и зачислен в щата на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви