Със спектакъл на операта „Самсон и Далила“ по музика на френския композитор Камий Сен-Санс и режисура на доц. д-р Александър Текелиев, официално ще бъдат открити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023  – на 6-и юни в 20.30 часа  на сцената на Летен театър – Бургас.

Музикалните празници, превърнали се в емблема на крайморския град, ще се проведат за 16-и пореден път, организирани от Община Бургас и Държавна опера – Бургас.

Оригиналната сценография, залагаща на минималистичен стил и компенсаторно пищни костюми, дело на Каталин Арборе, Румъния, режиксьор е доц. д-р Александър Текелиев, маестро Иван Кожухаров, диригент-постановчик, и първокласният артистичен каст направиха премиерата истинско културно събитие.

След четиригодишно отсъствие от програмата на Операта, бургаската публика и гостите на града ще имат възможност да съпреживеят отново драматичната история на юдея, надарен с божествена сила – Самсон, и красивата филистимка, която използва женския си чар, за да го изкуши, измами, предаде и погуби – Далила.

В главните роли влизат: в образа на Далила ще се превъплъти изтъкнатото мецосопрано Даниела Дякова.  Образа на Самсон ще пресъздаде солистът на Софийската опера и балет Костадин Андреев. В ролята на Върховния жрец на Дагон ще излезе именитият баритон Александър Крунев, който наскоро чества своята 60-годишнина на сцената на Бургаската опера.

В образа на Абимелех, сатрап на Газа, влиза басът Делян Славов. В ролята на Старият евреин ще бъде Диман Панчев, бас, Пратеник на филистимците – тенорът Любомир Тодоров, Първи филистимец – Милен Динолов, тенор, Втори филистимец – баритонът Бранимир Недков.

Внушителни – и като музикална сложност, и като визуализация на сюжета, и като пищност, са и масовите хорови и балетни сцени, особено емблематичната вакханалия, пресъздадена чрез майсторската хореография на Галина Калчева. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова. Концертмайстор на оркестровия състав на Държавна опера – Бургас –Христо Белчев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов.

Билети за „Самсон и Далила“ – на касата на Операта, каса „Часовника“ – работи и в събота/, на място – на касата на Летния театър, преди спектакъла, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/opera-0n8rb3vи Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1352364/performance.html

 Още за лятната програма на Държавна опера – Бургас:

На 10 юни от 11 часа в залата на Държавна опера – Бургас е детският балетен спектакъл „Червената шапчица“ по режисура на Мария Табакова. В ролите: Даниела Туртуманова-Стоянова, Теодор Цаков, Кирил Филипов, Емона Георгиева, Мария Габарова.

Комичният балет „Зле опазеното момиче“ по музика на Луи Херолд, режисура на Галина Калчева, сценография – Иван Токаджиев, костюми – Яна Дворецка ще бъде представен отново на 13 юни от 20.30 часа на сцената на Летния театър.

На 21 юни, в същия час и на същото място, е концертът спектакъл „Латино пулс“, сценична адаптация за симфоничен оркестър, фламенко балет и електрическа цигулка, под палката на маестро Свилен Симеонов, автор и на аранжиментите, хореография – Мария Змеева-Маркова, солист – Ралица Петкова, електрическа и акустична цигулка. В програма са включени темпераментните ритми на: боса нова, самба, хабанера, бразилейра, румба, милонга, ча-ча-ча, хота, фарандола, арагон, сигидилия.

На 27 юни е представлението на считания за най-романтичен балет „Жизел“ по музика на Адолф Адам и режисура на Галина Калчева, със специалното участие на примабалерината на Софийската опера и балет и художествен ръководител на балетната трупа Марта Петкова – в ролята на Жизел.

Художник на живописния декор, напълно издържан в стила на балетната феерия, е Иван Токаджиев, Анна-Мария Токаджиева е художник на великолепните костюми. Участват солисти и ансамбъл към балета на Бургаската опера, както и възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ и Детски балетен театър „Капка“.

На 3 юли ще бъде представена мащабната оперна постановка по режисура на доц. Александър Текелиев „Бал с маски“ от Джузепе Верди, под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров. Бургаската опера ще гостува със суперпродукцията на сцената на Царевец в старопрестолния град Велико Търново – на 8 юли, на официалното откриване на фестивала „Сцена на вековете“. Солисти ще бъдат: Валерий Георгиев, Йоана Железчева, Марян Йованоски, Мария Цветкова-Маджарова, Даниела Дякова, Делян Славов, Диман Панчев, Валери Турманов, Любомир Тодоров, Милен Динолов.

 От 1 до 9 юли в сградата на Бургаската опера ще се проведат две престижни международни балетни събития: Балетната академия „Сара-Нора Прима“ /1-9 август/ и Първият международен балетен конкурс, също на името на именитата примабалерина и дългогодишен директор на балета към Софийската опера и балет Сара-Нора Кръстева. Очаква се в мащабния форум да вземат участие около 150 балетисти от 13 държави.

На 11-и юли, от 18 часа на сцената на Летния театър ще бъде представен спектакъл на хитовия мюзикъл за деца от Александър Райчев, режисура – доц. д-р Александър Текелиев, „Пиф, Паф, Пуф“; от 20 часа в същия ден е друг детски музикален спектакъл от Александър Йосифов, отново режисиран от доц. Текелиев„Макс и Мориц“, а на 6-и август от 19 часа е спектакълът на мюзикъла за деца от Александър Йосифов „Пинокио“, режисура, сценография и костюми – Денис Иванов.

На 18 юли от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас ще бъде спектакълът на операта от Джакомо Пучини „Тоска“, по режисура на доц. Александър Текелиев. В солистичния състав блестят: Йоана Железчева, Валерий Георгиев, Нико Искаков /гост/, Диман Панчев, Костадин Мечков, Яни Николов, Петър Тихолов, Иван Грозев, Стефка Христозова.

На 2-ри август от 20.30 часа е атрактивната постановка на „Цигански барон“, оперета от Йохан Щраус II, режисура – Марио Николов, диригент маестро Деян Павлов. Солисти: Яни Николов, Нона Кръстникова, Шмилена Султанова, Йордан Христозов, Аглика Петрова-Елис, Диман Панчев, Петър Тихолов, Лина Пеева, Милен Динолов.

На 11-и август, също на сцената на Летния театър е концертният спектакъл „Симфони мелъди рок“, под диригентската палка на маестро Свилен Симеонов. Концертмайстор – Христо Белчев, солисти: Ралица Петкова – електрическа цигулка, Яна Чакалска – вокал, Адриана Бенова – вокал. Оркестрациите и адаптацията на песните за симфоничен оркестър и рок група са на маестро Симеонов.

На 21-ви август, отново в Летния театър, е представлението на „балета на балетите“ – „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски, Хореография, постановка и режисура – проф. Хикмет Мехмедов /след Мариус Петипа и Лев Иванов/.

В главните роли бургаската публика и гостите на града ще гледат Боряна Петрова /солист на Софийската опера и балет/ и Емил Йорданов /солист на Софийската опера и балет и Бургаската опера/.

На 24-ти август е представлението на комичната опера от Джоакино Росини „Севилският бръснар“, режисура – доц. д-р Александър Текелиев. Солисти ще бъдат: Солисти /по автор/: Андрея Мирчев /дебют/,  Костадин Мечков, Йоана Кадийска, Добромир Момеков, Делян Славов, Нона Кръстникова, Йордан Христозов.

 Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023 ще бъдат официално закрити на 4 септември от 20.00 часа на сцената на Летен театър.

Предстоящо вълнуващо мащабно събитие в програмата на Държавна опера – Бургас, в партньорство с Община Приморско, е фестивалът „Опера на светилището“, който ще се проведе за четвърти път. Сред естествения декор на тракийското свещено място Бегликташ ще бъдат представени едни от най-изпълняваните и обичаните оперни заглавия „Самсон и Далила“, Вердиевите опери „Набуко“ /12 август/ и „Трубадур“ /26 август/, а на 5 август 2023 г.– една от най-обичаните опери в световен мащаб – „Кармен“ от френския композитор Жорж Бизе, с която бе закрит миналогодишният фестивал „Опера на светилището“ 2022 г.

Друг акцент в лятната програма на Бургаската опера е традиционната програма „Купон на Острова“ 2023 с две атрактивни заглавия – „Не си отивай, лято“, със специалното участие на звездите Еделина Кънева и Орлин Павлов, диригент на оркестъра на Бургаската опера ще бъде маестро Левон Манукян.

Концертният спектакъл е на 14 юли от 21 часа на живописната открита сцена на остров „Света Анастасия“.

Другото заглавие е друг успешен проект на Държавна опера – Бургас, също под палката на маестро Манукян, по идея, сценарий и мултимедия на Юлия Манукян„Златните песни от „Златният Орфей“.

Концертът със солисти обичаните български изпълнители Орлин Горанов и Маргарита Хранова продължава да се изпълнява с изключителен успех по различни сцени в България.

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви