Конференция

Тесният оперативен обмен на информация и добри практики между представителите на правоохранителните органи в международен план е единствената възможност за ефективно разкриване и наказване на трансграничната престъпност, особено когато става дума за изпиране на пари и киберпрестъпления“.

Това е обобщението от проведената в Бургас Международната конференция на тема „Обмяна на опит и добри практики за противодействие на транснационалната престъпност, киберпрестъпността и изпирането на пари“.

Прокуратурата на Република България е домакин. Българската страна бе представена от главния прокурор Иван Гешев, заместник главния прокурор Десислава Пиронева, говорителя на главния прокурор Сийка Милева, Цветомир Йосифов, завеждащ отдел „Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), прокурор Сава Петров от ВКП, апелативния прокурор на Бургас Любомир Петров, заместник-апелативния прокурор на Бургас Валентина Маджарова, представители на Главна дирекция “Гранична полиция” – МВР, както и на ГД „Пожарна и аварийна безопасност“.

В тридневния форум участваха представители на прокурорски институции от Украйна, Молдова, Турция, Азербайджан, Литва, Румъния, на Департамента по енергетика на САЩ.

В третия ден от конференцията прокурори от Румъния представиха местната законодателна рамка в областта на киберпрестъпленията и трансграничната престъпност, както и спецификите на румънската правоохранителна система в областта на трафика на наркотици и престъпленията в онлайн среда.

Заедно с главния прокурор Иван Гешев участниците обърнаха специално внимание и тенденциите в областта на международното сътрудничество и предизвикателствата пред националните системи за справяне с трансграничната престъпност.

Акцент бе поставен върху няколко типа престъпления, с които държавите от Източна Европа и Централна Азия се борят заедно.

Сред тях бяха противодействието на сексуалната експлоатация на деца във виртуалното пространство, военните престъпления, в контекста на войната в Украйна, трафика на мигранти, престъпленията в дигитална среда, нелегалния трансграничен трафик на радиоактивни и ядрени материали и др.

Форумът имаше и практическа част, в която бе представена мобилна апаратура, предоставена на Главна дирекция „Гранична полиция“ – МВР от Департамента по енергетика на САЩ в борбата с нерегламентирания трансграничен трафик на радиоактивни и ядрени материали по силата на сключен между двете държави меморандум за сътрудничество.

„Достиженията на българските служби за сигурност в лицето на Главна дирекция „Гранична полиция“, ОДМВР, „Пожарна и аварийна безопасност“, Агенция за ядрено регулиране, Районна здравна инспекция, работейки в синхрон, минимизират риска от трансграничния трафик на ядрени материали и по този начин, доколкото България е външна граница, опазват живота и здравето на европейските граждани.

Постигането на този синхрон е предпоставка за справяне и с останалите престъпления“, заяви апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Той обобщи заключенията от форума: „Престъпността много отдавна не е локална. Наблюдаваната в световен мащаб дигитализация доведе до това престъпността да няма каквото и да е ограничение – териториално, етническо, социално-икономическо, културно-религиозно, възрастово, субкултурно и др.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви