Тихомир Янакиев
Тихомир Янакиев

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев направи днес отчет пред общинските съветници за подготовката за летния сезон в общината. Няколко са акцентите, които той отбеляза – пътища, паркинги, сметопочистване, ред и сигурност.

Във връзка с предстоящия летен сезон са извършени ремонти и маркировка на няколко улици в Созопол – „Републиканска“, Вия Понтика“, „Вихрен“. Направени са осеви и ограничителни линии. Разчертани са 150 нови паркоместа в град Созопол и е подновена маркировката на пешеходните пътеки. Работи се и на територията на гр. Черноморец. Голяма част от тази дейност сме извършили със собствени средства и с машината, която общината е закупила.

Извършено е и подкастряне на храстите около пътните артерии, основно към Дюни и пътя Атия – Росен. За това са наети две фирми. Това обясни кметът Янакиев.

Другият важен въпрос през лятото в Созопол е паркирането.

На съществуващите паркинги сме направили нововъдения. Монтирани са светлинни табели, които дават информация на клиентите за времето на престоя им и цената, която дължат. Разплащателни устройства – паркомати, са монтирани по синята зона и по общинските паркинги. Монтират се и пътни знаци, които да регулират движението.

За осигуряване на свободен транспортен достъп на територията на община Созопол ще работи един репатриращ автомобил, който е общински. В момента кметът води преговори с община Бургас да им достави още един  при необходимост. Идеята е да се покрие по-голям времеви диапазон, тъй като жителите на Созопол, които имат платени абонаменти, се оплакват, че след 20ч. местата им се заемат.

Предвижда се „паякът“, с който разполага общината сега, да работи от 9 до 21ч. Кметът иск да се удължи този диапазон и да обхване и събота и неделя. За това общината няма достатъчно кадри кадри и за това е необходима външна фирма за репатриране.

Има оплаквания и от почистващата фирма, която не може да си свърши работата рано сутринта заради неправилно паркирани автомобили, уточни кметът. Така градът, вместо да се почиства два пъти на ден, се почиства веднъж, а определени точки са проблемни, основно в Стария град.

През това лято ще работи и LPR камера, която ще бъде монтирана на автомобил на „Обществен ред“, който също ще следи за паркираните автомобили в синя зона, а информацията ще се прехвърля директно в кол центъра. Тези, които не са платили, ще бъдат глобявани. По този начин се предотвратява всякаква възможност за корупция.

Кметът е провел разговори с бизнеса, както и с началника на РУ Созопол. „Той знае къде са слабите места и къде трябва да се акцентира. Знае се колко ще са командированите полицаи и къде ще бъдат позиционирани. Изискването на общината е да има повече пеши полицаи, които да бъдат на видни места“, уточни Янакиев.

Основните акценти са превенция на битовите кражби и други битови престъпления, разпространението на наркотици и уреждането на транспорта. Друг основен проблем, за който полицаите ще следя е дали се спазват ограниченията за шума от заведенията.

Направени са срещи със сметопочистващата фирма. Уточнени са условията, при които ще се работи. Поставени са още подземни контейнери, като общината се опитва да изчисти старите контейнери тип „Бобър“.

Създадени са два екипа към отдел ТСУ и Обществен ред, които ще правят проверки в Созопол и Черноморец дали се спазва забраната за строителство, предупреди кметът.

И една добра новина- днес са пристигнали спасителни пояси със 100 метра въже, които ще бъдат поставени на възлови места край брега на Созопол, така, че да са достъпни за всички. Те могат да бъдат използвани при инциденти във водата. Кметът помоли гражданите да ги пазят, защото те могат да  спасят човешки живот.

Янакиев заяви, че заради липса на бюджет, не се чувства сигурен в работата си, тъй като за всичко са нужни средства, а няма как да се посрещне летния сезон с ограничения на разходите за подготовката му. Проверките на Сметната палата обаче показват, че общината не е в нарушение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви