Отсечените ръце -
Отсечените ръце - "Златото на честа

Отсечените ръце, открити заровени в древен египетски дворец, вероятно са били разменени за злато на церемония. Тя е била известна като „злато на честта“ преди около 3600 години, установява ново проучване.

Учените откриват отрязаните ръце, заровени в три ями по време на разкопки през 2011 г. в двора на двореца. Той е бил разположен в древния град Аварис в района на източната делта на Нил в Северен Египет. В новото проучване изследователите предполагат, че най-малко 11 от ръцете са принадлежали на мъже. Полът на 12-ия индивид не е сигурен, което означава, че може да е жена.

Костите на ръцете не показват признаци на свързана с възрастта дегенерация. По-скоро останките вероятно принадлежат на хора на възраст между 14 до 21 години. Това съобщава екипът в проучването, публикувано в Nature.

По времето, когато ръцете са поставени в ямите, хиксосите, група племена от Азия, контролират част от Египет. И управляват по време на XV династия (около 1640 г. пр. н. е. до 1530 г. пр. н. е.) от Аварис.

Отсечените ръце са най-ранното известно физическо доказателство за практика, известна като „злато на честта“, казват изследователите.

Тази церемония, която е описана в древните египетски писмени паметници, включва воини, които донасят отсечените десни ръце на врагове в замяна на богата награда – яка от златни мъниста.

Враговете, сполетени от тази съдба, обикновено са мъже в бойна възраст, но наличието на възможна женска ръка не е изненада, отбелязват изследователите. „Жените и войната не съществуват в отделни светове“, пише екипът в изследването. „Напротив, те са били неразривно свързани с политическата, социалната и религиозната сфера. Следователно не можем да изключим, че конкретната ръка, открита в Тел ед-Даб`а, е принадлежала на жена.“

Хиксоси

Тези отсечени останки вероятно са възприемани като трофеи и предадени по време на публично събитие в двореца, казват изследователите. Те предполагат, че хиксосите може да са въвели практиката в Египет и че други египетски владетели по-късно са я възприели. Тази практика не е описвана преди периода на хиксосите, отбелязват изследователите в статията.

Чии са отрязани ръце
Не е ясно дали ръцете са били отрязани от живи или мъртви жертви, но самите действия вероятно са се случили в или близо до Аварис. „По-скоро е вероятно ръцете да са били взети близо до Аварис, тъй като са били непокътнати, когато са били погребани и най-вероятно не са мумифицирани“, казва за Live Science Джулия Грески, водещият автор на изследването и учен от Германския археологически институт в Берлин.

Хиксосите са изтласкани от Египет от фараона Яхмос I около 1550 г. пр. н.е. Но не е известно дали отсечените ръце са от египетски воини, срещу които хиксосите са се биели, тъй като нищо от древното ДНК не е запазено в костите на ръцете, казва Грески.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви