Проектите за енергийна ефективност

Бургас е отличник в осъществяването на програмите за енергийна ефективност. Това признаха участниците в Национална конференция и изложение „Нулевоенергийните сгради: Бъдещето е сега!“, която започна днес в експозиционен център „Флора“ и ще продължи до 2-ри юни. Форумът се организира от Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ и Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“ в партньорство с Община Бургас.

Весна Балтина – зам.-кмет по европейски политики в Община Бургас, съобщи, че, въпреки признанието, и общинската администрация, и гражданите изпитват затруднения при подготвянето на тези проекти.

„Интересът при гражданите е завишен. Те осъзнаха, че енергийната ефективност е нещо, от което имат нужда и могат да се възползват. Днес е последният ден, в който се подават документи за 100% финансиране на санирането на многожилищни сгради.

От утре желаещите да се възползват от програмата, ще получат 80% от необходимите средства, а останалите ще трябва да си осигурят сами.

Наша ще е трудната задача да им обясним защо се случва това.

Освен това не всички, които са подали заявления, ще могат да участват в програмата с пълно финансиране. На общините бяха поставени лимитирани прагове. Ще се наложи много работа, за да им обясним защо не са одобрени и защо ще останат за втората програма, при която ще има съфинансиране от 20%“, обясни Весна Балтина.

И докато при подготвянето на проектите за саниране бяха с помощта на общината, по новата програма – за фотоволтаици и бойлери за топла вода, гражданите ще трябва да кандидатстват сами.

Г-жа Балтина предрече, че тази програма няма да има такъв успех, както санирането.

Тя благодари на „ЕнЕфект“ и на Енергийната мрежа за сътрудничеството, тъй като административната тежест и липсата на достатъчно кадри са големи проблеми за общините.

Проектите за енергийна ефективност

Цветелина Стоянова – експерт-изследовател в „Маркет линкс“ сподели информация от проведено изследване, което показва, че и строителния бранш е в криза на кадри.

Проблемът е, че от много години не са се провеждали обучения на млади проектанти. Проучването е направено във връзка с Програмата за енергийна ефективност.

„Кадровата подготвеност, обучението и знанията за енергийна ефективност липсват. Само 10% от фирмите заявиха, че техни служители са участвали в обучение за енергийна ефективност през последните години.

Оказа се, че в България поради политически чадър, един професор е задържал процеса на обучението на нови кадри, свързани с енергийно обследване и енергийни оценки. И това е довело до липса на достатъчно енергийни оценители.

„11 години е замразена възможността за организиране на курсове за енергийна ефективност и енергийни одитори. Наскоро се откри курс от колеги на този професор.

Обучението е 40 дни и струва 3 500 лева, а са се записали 100 човека и още имат желание да го направят“, каза Цветелина Стоянова.

Тридневният форум е фокусиран върху три отделни теми. Тази година е годината на знанията и уменията и това ще е темата на първия ден, обяви Драгомир Цанев – изпълнителен директор на „ЕнЕфект“.

Той заяви, че в период на кризи най-смислената инвестиция е в енергийна ефективност.

Вторият ден е за информация за финансиране, защото сме на прага на една трансформация на българските модели за финансиране на програмите за саниране. Приключи периодът на 100-процентовото финансиране и гражданите вече ще трябва да участват със собствени средства.

Затова трябват по-мащабни и ефективни проекти на по-обхватен териториален принцип“, каза при откриването Драгомир Цанев.

Дискусията ще се фокусира върху актуалната политика за енергийна ефективност в сградния сектор и върху енергийния дневен ред на Европейския съюз, както и върху последните изменения на Директивата относно енергийните характеристики на сградите  (ДЕХС) и тяхното въздействие в България.

От страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в събитието ще вземе участие Добромир Василев, директор на дирекция „Жилищна политика“.

В кръглата маса ще се включат представители на генерална дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия, на Европейския парламент и Европейската инвестиционна банка. Мередид Еванс от Департамента по енергетика на САЩ ще се спре върху политиката и мерките за декарбонизация на сградния фонд отвъд океана.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви