Прокуратурата на Република България е домакин на Международна конференция, посветена на противодействието на трансграничната престъпност, киберпрестъпността и изпирането на пари.

В нея се включиха участници от държави от Източна Европа и Централна Азия.

Представители на прокурорски институции в Азербайджан, Литва, Молдова, Румъния, Турция, Украйна и др. обменят опит с българските си колеги и обсъждат добри практики при разследването и разкриването на престъпления с международен елемент.

От българска страна на откриването днес присъстваха Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, заместникът на главния прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева, окръжният прокурор Георги Чинев, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, зам.-областният управител Мария Ценова, говорителят на Районната прокуратура в Бургас Зорница Щърбева, както и други представители на прокуратурата.

Идеята да се проведе тази конференция се роди спонтанно, в резултат на професионалните разговори с представителите на различни прокурорски структури, които присъстват днес – от държавите в Централна и Източна Европа, Азия, както и МВР на България.

Обединява ни желанието да решим проблеми, които са общи за всички нас. Седейки всички на една маса, поставяйки за обсъждане общите ни проблеми, свързани с киберпрестъпленията, трансграничната престъпност, прането на пари, всичко това може да бъде обсъдено и проблемите ни да бъдат решени с едно ефективно сътрудничество, каквото се надявам, че ще успее да постигнем.

Така професионално ще се справим със съвременните предизвикателства, които стават все повече. Именно сътрудничеството на професионално ниво, тогава когато експертите с различен потенциал, но огромен опит, говорят на един език, седнали на една маса, може да даде най-ефективните резултати и да реши общините ни проблеми“ , каза по време на откриването Десислава Пиронева.

Сред темите, които ще бъдат засегнати са: противодействието на сексуалната експлоатация на деца във виртуалното пространство; ролята на съвместните разследващи екипи в разследването на военни престъпления, трафикът на хора, престъпленията в дигитална среда, нелегалният трансграничен трафик на радиоактивни и ядрени материали и др. актуални въпроси.

Конференцията се провежда в Гранд Хотел Приморец.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви