Хвърляне на диск - оръжие от древността
Хвърляне на диск - оръжие от древността

Един или друг вид оръжие за хвърляне, например копие, прашка или диск, се използват от всички народи на земята. Австралийските аборигени все още използват подобно, но още по-мистериозно оръжие за лов – бумеранга.

Оръжие на боговете
Как, без да познавате колелата, без да знаете за аеродинамиката, бихте могли да измислите такава форма? Туземците обясняват това просто – знанията за бумеранга: неговата форма, техника на приложение и производство, те са били обучавани от духове, които живеят в някои растения.

Хвърлящите дискове с различни размери и форми са били широко използвани от древните арийци. Те са родоначалниците на всички бели народи на Европа, чиито езици принадлежат към индоевропейската група. Използването на хвърляне на дискове от арийците като оръжие е описано подробно в Mahabharata.
В него се казва, че първоначално дисковете са били мощно оръжие на боговете.
Индийските Веди разказват за огнения диск на Сударшан, който е направен от самото Слънце и имал два реда от десет милиона огнени езика в краищата, движещи се в противоположни посоки.

В Махабхарата е описано подобно божествено оръжие – огнен диск със стоманена щанга, прикрепена към средата. Това е любимото оръжие на Кришна.

Вероятно в древни времена е имало тайна техника на хвърляне, която позволява да се хвърля диск по бумерангова траектория или по някаква друга специална траектория.

Спортна екипировка
Ако не беше Олимпийските игри, където хвърлянето на диск е една от официалните дисциплини, съвременното човечество щеше да знае още по-малко за това мистериозно древно оръжие.

Смята се, че хвърлянето на диск е било едно от любимите физически упражнения на древните хора. Той беше включен в програмата на Олимпийските игри на древността като част от петобоя.

Прави впечатление, че в древна Гърция (Елада) по време на Олимпийските игри всички спортисти трябваше да се представят голи. И това не е нечия еротична прищявка, а един от методите за проверка, за да се гарантира, че спортистът е човек и човек и няма допълнителни устройства. Всички спортни постижения трябваше да се извършват изключително благодарение на силата и способностите на човешкото тяло.

Между другото, изобретяването на хвърляне на дискове може да се обясни с божествен произход. Официалната наука обаче отрича и боговете.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви