Общинският съвет в Бургас прие одобряването на 53 000 лева за финансово подпомагане на ОУ „Христо Ботев“ – кв. Сарафово за осъществяване на ремонт на помещения и обособяване на две класни стаи.

Трябва да спешно да подготвим класните стаи в Сарафово. Едната е вътрешна и без прозорци, така че се налага да избиваме такива и да правим нова организация по вентилация. Втората класна стая ще я изградим буквално във физкултурния салон. Обследваме и нов терен за следващ етап на следващо училище. Усилено изграждаме новото в кв. Сарафово“ , каза кметът на Бургас Димитър Николов пред общинските съветници.

Той призна, че местната администрация има подобни проблеми и в останалите квартали на Бургас.

Изпитваме сериозни проблеми в осигуряването на терена, върху който ще изградим новото училище в кв. Крайморие. Може би ще се наложи там да свикаме нова извънредна сесия, защото стигаме до един тупик с държавата. Сега правим обследване на нов терен, за да можем да осигурим нова работна площадка. Темата с увеличаването на броя на училищата за много общини в държавата е нереална, защото там има свиване на паралелките и в училищата. В Бургас този процес е обратен. Това се дължи не толкова заради повишаване на раждаемостта, а заради механичния прираст и привличането в града ни на млади семейства, включително и чужди. Тази година имаме голям брой украинци, които желаят децата им да учат в бургаски училища“ , поясни кметът.

В момента усилено се изгражда новия корпус на училището, който се очаква да бъде завършен и оборудван в началото на следващата календарна година.

До неговото завършване, обзавеждане, оборудван и въвеждане в експлоатация е необходимо спешно да се осигурят допълнителни помещения в съществуващата учебна сграда.

На 22 май приключи първи етап от кандидатстването за прием в първи клас. При обявени 44 места /две паралелки/ за първокласници, подадените заявления до този момент са 62, които трябва да бъдат обособени в три паралелки.

Поради тази причина спешно трябва да се възложат следните ремонтни дейности: 1. Ремонт на класна стая – 1 етаж- новостроящата сграда изцяло е затворила прозорците на класната стая и е необходимо да се отворят прозорци на срещуположната стена на стаята с оглед продължаване ползването и за учебна дейност, както и боядисване на стени и тавани и подмяна на осветлението; 2. Ремонт на сегашните помещения за физкултурен салон и обособяването им в класна стая.

Приблизителната стойност на строително ремонтните дейности са изчислени около 53 000 лева, с каквито ОУ „Христо Ботев“ – кв. Сарафово не разполага.

С оглед предстоящата лятна ваканция, през която могат да се извършат ремонтите е необходимо да бъдат осигуренисредствата в бюджета на училището, за да могат да бъдат възложени и изпълнени до началото на новата учебна година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви