Радев връчва мандат на Денков
Радев връчва мандат на Денков

Днес, от 17.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание – „Продължаваме Промяната-Демократична България“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По-рано излъчената от първата политическа сила като кандидат за премиер – Мария Габриел, върна на Румен Радев неизпълнен мандат.

А на съвместна пресконференция Габриел и кандидатът на ПП/ДБ Николай Денков обявиха, че ГЕРБ/СДС и ПП-ДБ ще предложат общо правителство. В него министър-председателите ще се редуват на всеки 9 месеца.

След пресконференцията на депутата от ПП/ДБ Радостин Василев, който оповести запис от заседание на ръководството на ПП, ГЕРБ свика заседание на изпълнителната си комисия. След това Габриел обяви, че замразява преговорите за правителство.

Кандитатът за премиер, излъчен от ПП/ДБ има една седмица, за да представи на държавния глава проект за кабинет.

Акад Николай Денков от ПП изрази надежда до ден-два с ГЕРБ да възобновят работния диалог. Той коментира замразените преговори за правителство след изтеклите записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“:

„Казахме си, че трябва да се поуспокоят малко емоциите и след това ги размразим. Както са замразени, така могат и да се размразят. Нека да кажа, че се чухме и днеска. Имахме хубав разговор също и днеска. Надявам се утре-други ден вече да влезем в работен диалог. И г-н Василев, и аз сме били министри. Никой от нас не си е позволил да прави нещо, което е извън рамките на закона и това, което е предвидено в нормативните актове“.

По повод на заявените в записите намерения за уволнения на държавни служители и шефове на служби Денков заяви:
„Нека да го кажа съвсем категорично – аз ще бъда гарант, че няма да се случват незаконни действия. Не е лошо специално да обърна внимание, че никъде и по никакъв начин не са обсъждани уволнения на директори на училища или на учители. Искам да успокоя цялата система – това, което се тиражира след това, просто не съответства на истината“.

Николай Денков уточни, че не е обсъждан вариант Мария Габриел да отиде да получи вторият мандат от президента

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви