Нулево енергийна каравана

Първата нулевоенергийна каравана в България ще бъде представена в Бургас.

Това ще се случи от 31 май до 2 юни по време на НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НУЛЕВОЕНЕРГИЙНИТЕ СГРАДИ: БЪДЕЩЕТО Е СЕГА в  Изложбен център „Флора“ и онлайн.

Проектът на първата подвижна пасивна къща у нас е създаден от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект и е част от инициативата The NZEB Roadshow.

Целта на инициативата е да повиши интереса на обществеността, медиите и професионалните среди към ползите и предимствата на енергийната ефективност.

Чрез проекти като нулевоенергийната каравана се стремим и създаваме възможно най-разбираемите и интуитивни инструменти, чрез които хората могат видят, докоснат и почувстват предимствата на нулевоенергийните сгради“, сподели Драгомир Цанев, изп. директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект.

„За създаването на нулевоенергийната каравана получихме подкрепа от много партньори от бизнеса, преминахме през редица трудности, но въпреки тях успяхме да постигнем параметрите на златния стандарт за енергийна ефективност – пасивна къща“, допълни още той.

Мобилната демонстрационна каравана използва отлична топлоизолация, троен стъклопакет, херметични мембрани и ленти, вентилация с рекуперация, термопомпа и фотоволтаична система за осигуряване на оптимални енергийни характеристики.

Те са доказани чрез тестове за херметичност, които демонстрират всички необходими параметри на пасивната къща.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви