САЩ: Ф-16 не са панацея
САЩ: Ф-16 не са панацея

Началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили заяви, че канцеларията му проверява изображенията, на които се виждат автомобили. За тях се смята, че са били използвани при атака срещу руския пограничен регион Белгород. По думите му американската позиция, произведено в САЩ оборудване да не бъде използвано в Русия, е ясна на Киев.

САЩ вече предупредиха Украйна да не употребява произведено в САЩ военно оборудване за извършване на атаки на руска територия. Това заяви високопоставен американски генерал. Изявлението е по повод на обвиненията, че проукраинска въоръжена групировка е използвала американски бронирани автомобили, предаде Ройтерс.

Лойд Остин заяви, че европейските съюзници разработват координирана програма за обучение на украинските употреба на изтребители Ф-16. Но лидери от Пентагона заявиха, че това ще бъде скъпо и сложно начинание. И няма да бъде магическо решение на войната, предаде Асошиейтед прес.

Остин каза, че съюзниците са стигнали до извода, че заедно с обучението Украйна ще трябва да развие и способностите си за поддръжка и обслужване на самолетите. Както и да се сдобие с достатъчно боеприпаси. Той добави, че системите за ПВО все още са оръжията, от които Украйна се нуждае най-много за установяване на контрол над въздушното си пространство.

„Няма магически оръжия“, каза началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили. Той каза това на съвместна пресконференция с Остин в Пентагона, съобщи БТА.

„Руснаците имат хиляда изтребителя четвърто и пето поколение. Така че ако искате да предизвикате Русия във въздуха, ще се нуждаете от значително количество изтребители от четвърто и пето поколение“. Това отбеляза Мили.

Той добави, че изтребителите Ф-16 имат роля в бъдеще като част от украинските въздушни способности. Но „създаването на ВВС с необходимите размери и обхват ще отнеме значително време“.

Остин каза, че министерствата на отбраната на Нидерландия и Дания работят заедно със САЩ в тази насока.

И че Норвегия, Белгия, Португалия и Полша вече са предложили да допринесат към обучението.

Остин и Мили се изказаха в края на виртуална среща на представители от сферата на отбраната на страни от цял свят, на която беше обсъдена продължаващата военна подкрепа за Украйна. На форума украинските лидери им предоставиха актуална информация.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви