Мария Нейкова

„Мисля, че е добре да се помисли за Наредбата за дивото къмпингуване, защото голяма част от територията на бургаска област се е превърнала в дивашко къмпингуване, което вече е недопустимо и е извън всякакви граници“.

Това заяви областният управител на Бургас Мария Нейкова по време на изслушване в парламентарната Комисия по туризъм.

Според нея е нужна и промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, в частност за дюните, като трябва да бъде прецизирано понятието „дюни“, което според Нейкова, в сегашния си вид, не е ефективно и създава проблеми. По думите й трябва да се помисли и за включването на дюните в кадастъра.

Нейкова изтъкна, че често областният управител се ангажира с несвойствени задачи,  които не са регламентирани нормативно.

Например – в момента нямаме осигурени финансови средства, за да осигурим спасителните дейности, заяви Нейкова. В момента, в който пристигнат финансите, и ние обявим процедурите, сезонът почти е приключил, допълни тя.

В началото на май, в интервю за БТА, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева отбеляза, че „Лято 2023“ ще е поредното, в което „дивото“ къмпингуване няма да е регламентирано.

От 2015 г. се правят опити за създаването на ресорна наредба, събират се работни групи, които обаче не стигат до консенсусно решение, напомни заместник-министърът.

Тя отбеляза, че съгласно чл. 10 а, ал. 3 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие министърът на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с министрите на земеделието, на околната среда и на туризма трябва да подготвят Наредба за условия и реда на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, които могат да бъдат обособявани в зона „А“ и в зона „Б“ извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.

През 2020 г. текст на такава наредба беше създаден, при обществените консултации постъпиха много предложения, беше създадена нова работна група и сега сме на финален етап, каза Ирена Георгиева.

Министерството на туризма е дало своето становище за стартиране на наредбата след обобщаването на всички постъпили предложения и тя ще бъде внесена за разглеждане в МС.

По думите на заместник-министъра в наредбата се предвижда да има повече места за „диво“ къмпингуване и те ще могат бързо да се определят, включително и на частни терени, като това ще става при минимално затрудняващи условия, но при спазване на съответните хигиенни и санитарни изисквания.

Мария Нейкова обобщи, че Бургаска област е в готовност за туристическия сезон, като напомни, че за първа година бе сключено споразумение за осигуряване на медицинска помощ на територията й за летния сезон, за да могат туристите да са спокойни. Тя допълни, че всяка година около 300 служители на МВР са ангажирани през лятото.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви