Единодушно: Главният прокурор ще се разследва
Единодушно: Главният прокурор ще се разследва

Без дебат и напълно единодушно с 210 гласа „ЗА“, без против и въздържал се, Народното събрание прие на второ четене главният прокурор и неговите заместници да могат да бъдат разследвани.

Продължават да се гласуват предложенията разследването да се извършва от върховен съдия от Наказателната колегия във ВКС. Той да е определен на случаен принцип. И за периода на разследване ще изпълнява ролята на прокурор.

В хода на дебата депутатът от „Възраждане“ Петър Петров постави въпроса. Той попита защо главният прокурор е третиран различно от председателите на ВКС и ВАС.

„Отговорът е много прост, защото този законопроект се приема по спешност. Само за да може сегашната процедура да приключи с мнозинство от 13 гласа в пленума на ВСС. От „Възраждане“ подкрепя механизма за разследване на главния прокурор. Просто не разбираме защо няма равно третиране спрямо председателите на върховните съдилища. Тъй като и те би следвало да попаднат точно в тези хипотези“.

Никола Минчев от ПП-ДБ отговори на въпроса.
„Няма нищо странно да има различно третиране на Главния прокурор от една страна, и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд от друга. Защото поставянето на тримата големи под един знаменател не отговаря на правомощията, които имат те и въобще и на влиянието им, произтичащо от това, във Висшия съдебен съвет. Тук е много важно да кажем, че когато говорим за съд, говорим за независимост, когато говорим за прокуратура, говорим за отчетност. Никой не казва „съдът да е отчетен, а само да е независим“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви