Москва

Американски разследващи считат, че атаката с дрон срещу Кремъл по-рано този месец вероятно е била организирана от някой от специалните военни или разузнавателни звена на Украйна.

Това е била последната от поредица тайни действия срещу руски цели, които изнервиха администрацията на американския президент Джо Байдън, съобщава New York Times.

Американските разузнавателни агенции обаче не знаят коя част е извършила атаката и дали президентът на Украйна Володимир Зеленски или неговите висши служители са били наясно с операцията.

Заключенията са базирани отчасти на прихванати разговори, в които руски официални лица обвиняват Украйна, а украински официални лица казват, че вярват, че тяхната страна е отговорна за атаката, при която два дрона бяха изстреляни на 3 май към Кремъл, причинявайки малко щета.

Атаката изглежда е част от поредица от операции, които накараха служителите в Съединените щати – най-големият доставчик на военно оборудване в Украйна – да се чувстват неудобно.

Администрацията на Байдън е загрижена за риска Русия да обвини служители на САЩ и да отмъсти, като разшири войната извън Украйна.

Американските шпионски агенции виждат очертаваща се картина на свободна конфедерация от украински части, способни да провеждат ограничени операции във и извън Русия, като използват собствения си персонал или партньори, работещи под тяхно ръководство.

Някои от тези мисии можеха да бъдат проведени с малко, ако изобщо имаше, надзор от страна на Зеленски, казаха служители.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви