Работещите в териториалното поделение на НОИ в Бургас се включиха активно в протестните действия, които днес се провеждат цялата страна във филиалите Националния осигурителен институт.

Служителите предприеха предупредителна стачка и за час преустановиха работа с граждани.

„Имаме три основни искания, които поставяме пред Народното събрание и политиците. Първото е не по-малко от 30% увеличение на заплатите и сме категорични. Второто е възнагражденията да се разпределят съобразно натовареността ни.

Нашите експерти взимат 980 лв. чисто на месец и работят без обедна почивка по 9 часа, включително събота и неделя. При тази огромна натовареност, която НОИ поема, това е най-натоварената структура последните 4 години, защото преизчисленията на пенсиите са всяка година, от всяко едно правителство, което е на власт, то ние искаме достойни заплати. Възнагражденията да са правопропорционални на натовареността.

Искаме и това да влезе в сила с ретроактивно действие от 1 януари 2023 г“ , каза Спаска Димитрова, старши експерт „Отпускане на пенсии“ към НОИ, председател на Националния стачен комитет за България в КТ „Подкрепа“.

Тя поясни, че текучеството в НОИ е огромно в цялата страна. По нейни думи минимум по 4 човека от отдел „Пенсии“ напускат, а това са млади хора, които не могат да работят за 980 лева.

Призоваваме политиците да се съобразят с нашите искания заради натовареността, която имаме. Заради изплащането на болнични, пенсии, парични обезщетения за безработни, осигурителен архив, контролно-ревизионни органи, както и административни дейности. Всичките ни сектори са свръхнатоварени, съобразно новите промени, които са в пенсионната система и изпащането на ТЕЛК пенсиите. Надяваме се, че това увеличение с 30% ще бъде адекватно и ще имаме достойни заплати„, поясни още Димитрова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви