Приеха механизъм за контрол над главния прокурор
Приеха механизъм за контрол над главния прокурор

Правната комисия в Народното събрание прие и на второ четене механизма за контрол на главния прокурор. Това стана без дебати. Народните представители приеха сигналите срещу обвинител №1 да се изпращат на председателя на наказателната колегия на ВКС. А той ще решава после по кои от тях да започне разследване. Същото се отнася и при подадени сигнали срещу заместник главен прокурор.

Съдия ще става прокурор по разследването, както гласува на първо четене и пленарната зала. За целта ще има банка с имена на наказателни съдии. От нея ще се взема името на онзи, който ще разследва главния прокурор. То ще бъде изтеглено на случаен принцип. Разследващият главния прокурор може да остане на позиция прокурор не повече от две години.

След този срок ще бъде излъчван друг магистрат, дори разследването да не е приключило.

Още една новост в закона гласуваха депутатите от правната комисия –

прокурор, който пък ще контролира прокурора по разследването на главния прокурор.

Той ще бъди избиран между съдиите от наказателната колегия на ВКС отново за двугодишен срок.

Намален бе и минималния брой на гласовете в 25-членния Пленум на Висшия съдебен съвет, с които се назначават и освобождават главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища – от 17 гласа ги редуцират до 13.


В началото на заседанието на правната комисия там се появи и главният прокурор иван Гешев, обяви, че не го е страх, че ще си довърши мандата и че няма да участва в пипането с мазни пръсти в Конституцията.

„Това, което аз ще заявя от името на българската прокуратура, е, че тя е единна и ще продължи да работи по същия начин, въпреки политическия натиск, въпреки всичко, което се случва, в интерес на народа и на хората и аз, като главен прокурор, ще довърша мандата си и ще свърша това, за което кандидатствах на поста – всички, които са извършили престъпления, да влязат в затвора след осъдителни присъди, влезли в сила от българския съд“, каза Гешев.

И напусна заседанието, на което по-късно приеха механизмът за неговото разследване.

По време на гласуването на поправките в НПК и в закона за съдебната власт миналата седмица в пленарната зала имаше внушително единодушие от 191 гласа „за“ в подкрепа на механизма за контрол, като нямаше нито един глас „против“.

„Този законопроект е актуален от 2009 и в последните дни е болезнено актуален. Твърде дълго време системата се управляваше на принципа „мъка без край“ и това води до нейния мъчителен край. Хвърчат заплахи и недомлъвки. Това е началото на това – прокуратурата да има авторитет да внася обвинения, защото ако за един човек на важи върховенството на закона, то не важи за никой“, каза тогава правосъдният министър Крум Зарков пред депутатите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви