Михайло Подоляк: Контраофанзивата започна
Михайло Подоляк: Контраофанзивата започна

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви днес, че украинската контраофанзива е започнала. И че настъпателните действия продължават вече няколко дни, предаде УНИАН, цитирана от БТА.

„Вече няколко дни продължава контранастъплението, вървят интензивни бойни действия по 1500-километровия фронт. Но действията вече започнаха“, каза Подоляк пред италианската телевизия РАИ.

Малко по-късно обаче той уточни в акаунта си в Туитър, че е имал предвид унищожаването на логистичното осигуряване на руските сили като съставна част от контранастъплението.

Подоляк отбеляза, че контранастъплението не е отделен акт, който да „започне в конкретен час с прерязване на червена лента“. В частност, по думите му, „това са десетки различни действия за унищожаване на окупационните войски на различни направления. Каквито вече са се водили вчера, водят се сега и ще се водят и в бъдеще“.

„Интензивното унищожаване на логистичното осигуряване на противника – това също е контранастъпление“, отбеляза Подоляк. Той също така подчерта, че украинската армия няма да нанася удари със западно оръжие по територията на Русия. То ще бъде използвано само за отвоюване на окупираните украински територии:

„Не искаме да нанасяме удари по територията на Русия, ще използваме онова оръжие, което получихме, за да унищожим позициите на Русия на териториите, които Москва окупира, включително Донбас и Крим“.

Подоляк отбеляза, че сега Украйна разполага с ракети с голям обсег „Сторм Шадоу“, танкове „Леопард“ и противоракетни системи, „предоставени от Франция и Италия“, като същевременно добави:

„Изтребителите Ф-16 най-накрая ще ни позволят да затворим въздушното си пространство. Парадоксът е, че ако ги имахме преди една година, войната отдавна щеше да е завършила“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви