Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Франция е изправена пред „процес на децивилизация“, предаде АФП, позовавайки се на правителствен източник, след бруталната смърт на медицинска сестра и трима полицаи и многократните нападения срещу избрани служители.

„Трябва да бъдем безкомпромисни по отношение на основите. Няма легитимно насилие, било то вербално или срещу хора“, заяви Макрон пред министрите на заседание на кабинета.

„Трябва да работим от горе до долу, за да противодействаме на този процес на децивилизация“, добави той в коментарите си, съобщени първо от вестник „Льо Паризиен“.

Макрон „призовава обществото към ред“, заяви анонимно близък до президента и добави, че „политиците не са единствените отговорни“ за намаляване на насилието.

Министър-председателят Елизабет Борн участва в минутата мълчание за медицинската сестра, убита в понеделник в източния град Реймс при нападение с нож от мъж, страдащ от психични проблеми.

Макрон трябваше да пътува до Рубе в Северна Франция, за да отдаде почит на трима полицаи, загинали в неделя при автомобилна катастрофа с мъж под въздействието на алкохол и наркотици.

Насилието от тази седмица последва нападенията срещу избрани служители, включително срещу кмет в Западна Франция, който се оттегли от поста си след подпалване на дома му.

Смята се, че противници на център за настаняване на лица, търсещи убежище, в град Сен-Бревен-ле-Пинс са подпалили огъня.

Офиси на други официални лица, включително депутати, бяха опустошени с политически мотиви на фона на ожесточените протести срещу непопулярната пенсионна реформа на Макрон.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви