Bulgarian writer Georgi Gospodinov holds up his book "Time Shelter" translated from Bulgarian by Angela Rodel after winning The International Booker Prize 2023, in London, Tuesday, May 23, 2023. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Романът на Георги Господинов „Времеубежише“ получи международната награда за литература „Букър“. „Времеубежище“, преведен на английски от Анджела Родел, стигна до краткия списък от 6 номинации за това престижно отличие.

Писателят благодари на родителите си, благодари на издателството си Жанет-45. Благодари и за смелостта на журито да номинира и награди българска книга. Разказа за любимия си празник – 24 май, празникът, на който се празнуват буквите и го честити на български език.

Времеубежище

„Благодаря на родителите ми, които сега се радват и плачат някъде в югоизточна България. Това е първата българска книга, номинирана за Букър, така че благодаря ви за смелостта да я наградите. Благодаря на дъщеря ми и жена ми, които са тук с мен.  Благодаря на читателите ми.

Утре е най-важният български празник. Моят любим национален празник. Това е денят на кирилицата, 24 май. Денят на писането и езика. Прекрасно е, когато буквите и езика се празнуват. Така че ще кажа едно изречение на български, езика, на който романът беше написан: „Честит празник. Честито чудо на езика!“, каза Георги Господинов.

„Когато бях малък, си взимах книги от библиотеката, написани от първо лице, книги, в които главният герой разказва лично, от първо лице. Защо? Разбрах по-късно. Защото не исках героят да умре накрая. А докогато разказвате истории, вие сте все още живи.

Докато ние разказваме нашите истории и историите на другите – ние сме живи. И ние запазваме живо и топло онова, което разказваме. Нашите истории произвеждат живот, емпатия и съпротива срещу смъртта и злото – това е чудото на литературата. Благодаря и продължавайте да разказвате вашите истории“, каза още той.

Припомняме, че утопичният му роман „Времеубежище“ влезе в краткия списък с номинации за една от най-престижните световни литературни награди „Букър“. Книгата е една от общо шестте избрани произведения, измежду които се определи новият носител на приза. По думите му книгите трябва да излизат, когато са написани и във всяко време, особено в най-лошото.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви