Победителят на Вила д'Eсте 2023
Победителят на Вила д'Eсте 2023

Автомобил на изчезнала преди 86 години американска компания бе избран за най-елегантната класика от журито на Concorso D’Еleganza 2023 във Вила д’Eсте. Легендарното събитие за класически автомобили се проведе този уикенд в едноименния хотел на езерото Комо. И за пръв път от 2019 насам допусна и външна публика в неделния ден.

Носител на голямата награда – Trofeo BMW Group на Вила д’Eсте 2023 стана уникален по рода си Duesenberg SJ Speedster от 1935.

Колата е с купе, изработено от лондонския майстор Гърни Нътинг. В онази епоха това е най-луксозната американска кола. Тя е карана от кинозвезди като Чарли Чаплин, Гари Купър, Кларк Гейбъл и Грета Гарбо. А освен това е и един от най-бързите автомобили в света. Има 320 конски сили мощност и максимална скорост от 225 км/ч. Това е време, когато масовите модели рядко развиват повече от 110 км/ч.


Тази конкретна кола е последната от едва 36 бройки, завършени от Нътинг. И е купена от махараджата на индийското княжество Индоре. Оттогава датират и странните лампички върху калниците. Понеже поданиците на махараджата били длъжни да му се покланят, шофьорът му светвал синята лампа, когато владетелят е в колата. Ако не возел никого, светвал оранжевата, за да спести излишните поклони. По време на Втората световна война махараджата пратил колата в Калифорния. Иначе рискувал тя да бъде конфискувана при евентуално японско нашествие.

Лампичките на калника показват на населението дали махараджата е вътре, и съответно трябва да се поклонят. 

Компанията Duesenberg е създадена от двама германски емигранти от Вестфалия, на име Август и Фридрих Дюзенберг, с амбицията да предлага най-качествените и бързи коли в Америка. Това е и първата американска марка, печелила някога състезание за Гран при (във Франция през 1921).

Автомобилите й бързо си спечелват отлична репутация и въпреки рекордните цени се търсят много от знаменитостите на епохата. Но със задълбочаването на Голямата депресия покупката на толкова скъпи и крещящи автомобили започва да става неприлично; със злощастната смърт на основния си инженер Фред Дюзенберг от пневмония през 1932 компанията губи и технологичните си предимства, и в крайна сметка окончателно фалира през 1937.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви