Бургас вече може да се похвали с нова забележителност – Планетариум.

Той бе официално открит от кметът Димитър Николов и генералният директор на ДППИ г-н Петър Сеферов. Обектът е изграден Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Искам да благодаря за отличното партньорство с Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, както и на строителят, който изпълни този сложен проект, защото повечето от елементите в него трябваше да бъдат внесени от чужбина. Благодаря и архитектурното бюро, което изготви този проект, така че в Бургас да се случват хубави неща. На тези, които твърдят, че в Бургас с отнемат корабни места, искам да кажа: Корабни места в Бургас има в изобилие, стига да има товари. Ние не отнемаме корабни места, а ставаме по-морски град. Освен за необятния космос, тук ще се прожектират и филми за деца, които са свързани с екологията. Тук ще е един център на познанието и науката, а днес е най-подходящата дата за откриването му“ , каза кметът Димитър Николов.

Като във фантастичен сценарий деца, облечени като звезди, излязоха от сферичната сграда на Планетариума, за да пренесат с вълшебните си танци всички присъстващи в тайнствения свят на галактиката.

След тържествено извършения водосвет нетърпеливите посетители успяха да се докоснат до магията на Вселената, наблюдавайки 2D и 3D визуализации в реално време посредством последен модел оборудване.

По време на тържеството най-малките посетители участваха във вълнуващи арт работилнички и изработваха макети на планети.

В детския научен център „ПланетУм“ пък малчуганите участваха в забавни игри на космическа тематика. За всички деца, желаещи да посетят Планетариума и да наблюдават галактики, планети и съзвездия, входът на 1 юни в рамките на целия работен ден от 10,30 до 19,00 часа ще бъде свободен.

Планетариумът е поредната стъпка на ДП „Пристанищна инфраструктура“ в посока развитие на Зоната за обществен достъп на пристанището.

Сградите на Морската гара, на емблематичния Брегови център за управление на трафика и на Конгресния център, изградени от ДППИ, както и реновираната Магазия 1, оформят любимата на бургазлии и гости на града градска среда на самия морския бряг.

Всеки ден от понеделник до неделя, в часовете от 10.30 до 19.00, модерното съоръжение ще предоставя възможност на малки и големи да се докоснат до магията на Вселената.

Любознателните посетители ще могат да наблюдават 2D и 3D визуализации в реално време, посредством последен модел оборудване. По повод Деня на детето – 1 юни, Планетариумът ще посреща безплатно малките любители на галактики, планети и съзвездия в рамките на целия ден.

Разположен на атрактивно място в Зоната за обществен достъп в района на пристанищен терминал Бургас-изток и в близост до Конгресния център, Планетариумът привлича вниманието с нестандартното си архитектурно решение.

Съоръжението представлява блестяща сферична метална конструкция с прожекционен купол от 8 метра в диаметър.

Модерната сграда осигурява лесен достъп на хора в неравностойно положение и позволява организиране на групови посещения, провеждане на изнесени часове по география, физика и астрономия на учениците от Бургас и региона.

Тайните на необятния Космос могат да бъдат наблюдавани от 50 човека едновременно.

С построяването на Планетариума, част от Научен център „ПланетУм“, ДППИ завършва цялостната концепция за оформяне на единен градски образователен център, в който чрез среща с науката по забавен и увлекателен начин деца и родители да придобиват нови знания и умения.

Очаква се новопостроеното съоръжение да се превърне в предпочитана атракция за жителите и гостите на Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви