САЩ фалират през юни
САЩ фалират през юни

Шансовете на Америка да плати сметките си след 1 юни са „доста ниски“. Това предупреди финансовият министър на САЩ Джанет Йелън в интервю за предаването „Meet the Press“ на NBC.

Според Йелън, ако Конгресът не успее да постигне споразумение за повишаване на лимита за заеми на страната от $31,4 трилиона, САЩ няма да могат да изпълнят задълженията си и плащания след тази дата.

Джанет Йелън
Джанет Йелън

„Винаги има несигурност относно данъчните постъпления и разходите. И така, трудно е да бъдем абсолютно сигурни в това. Но моята оценка е, че шансовете да достигнем 15 юни, докато можем да платим всичките си сметки, са доста ниски… Ако таванът на дълга не бъде повишен, ще има труден избор за това какви сметки остават неплатени“, каза Йелън.

Министърът на финансите не каза кои „сметки“ има предвид. Но отбеляза, че най-непосредствените задължения на правителството варират. Те са от плащане на лихви по неизплатен дълг до „задължения към възрастни хора, които разчитат на социално осигуряване. Там са и военни, изпълнители, които са предоставили услуги на правителството“. Тя добави, че „не може да има приемливи резултати, ако таванът на дълга не бъде повишен“.

Администрацията на Байдън и републиканците, водени от Маккарти, са в задънена улица по отношение на дълга от няколко месеца.

Предупредени са, че САЩ могат да се изправят пред първия си фалит.

Освен ако таванът не бъде вдигнат до 1 юни.

Републиканците отказват да се съгласят с този ход, освен ако Байдън не се съгласи на съкращения на държавните разходи и ограничаване на социалните програми.

Някои депутати призоваха Байдън да се позове на правомощията си съгласно 14-ата поправка на Конституцията и да заобиколи Конгреса и едностранно да повиши тавана на дълга. Байдън обаче заяви пред репортери в неделя, че макар да е обмислял да го направи, вероятно няма достатъчно време преди крайния срок.

Предвижда се Байдън и Маккарти да се срещнат отново, за да обсъдят въпроса.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви