Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да внесе искане до парламента за снемане на имунитета на Делян Добрев. Искат имунитета му заради продължаване на наказателното преследване срещу него. То е свързано с щети за 4,5 млн. лева от АЕЦ „Белене“.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство. По него народният представител е обвиняем за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери. И представляваща особено тежък случай (престъпление по чл. 219, ал. 4 във връзка с ал. 3 във връзка с ал. 2 от НК), посочват от пресцентъра на ПРБ.

Твърденията са за това, че престъплението е извършено от народния представител в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ“ ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката, съобразно правителствено решение от 28 март 2012 г., потвърдено и с решение на Народното събрание от 29 март същата година – за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“.

Освен това той не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за „НЕК“ ЕАД, което предприятие е дъщерно на „БЕХ“, в размер общо на 4 561 697,27 евро.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви