Договорката е да си пазят взаимно имунитетите
Договорката е да си пазят взаимно имунитетите

Това си е коалиционно управление, което обаче няма да премине без никаква съпротива. Това заяви пред БНР политологът Георги Киряков. И част от договорката е: взаимно запазване на имунитетите.

Според него има доста критици на тази форма на управление и от двете страни:

„ПГ на ПП-ДБ са две коалиционни формирования. В ДБ има 3 партии. Едната партия – Зеленото движение вече даде ясни сигнали, че е възможно да не се съгласи с такъв тип управление. Сега ще се допитват и те до органите си какво да се прави и дали ще приемат такова нещо. Ето – има един фактор, който може да повлияе съществено на ситуацията и да я динамизира още повече. Ако не се съгласи, вероятно ще се стигне до разпад на една от коалициите – ДБ. Има и възможност и другите партии да бъдат поведени от този отказ от подкрепа. И да кажат „Не, ние предпочитаме да запазим този коалиционен формат за местните избори пред това да се съгласим да управляваме с ГЕРБ-СДС“.

Според него това ще динамизира дотолкова ситуацията, че може да не се състави правителство с втория мандат.

Освен страха заради загуба на електорален потенциал, има и сериозно недоверие между лидерите и избирателите, подчерта Киряков.

Според него формата, под която ще се управлява страната – дали ще е ротационно или друго – няма никакво значение. Хората искат редовно управление, категоричен бе той в интервю за предаването „Преди всички“.

„Значение има опитът да се състави редовно правителство, което да поеме управлението на страната в една изключително критична ситуация и на фона на абсолютно категоричното желание на избирателите да има редовно управление“.

„Политиките трябва да бъдат прецизирани, защото те ще са или ябълката на раздора или формата, по която ще се постигне консенсуса. Трябва да се направи тази конституционна реформа, свързана със съдебната власт, която да даде възможност за въздаване на справедливост. Не са важни фигурите, които ще оглавят отделните министерства, а политиките, които ще изпълняват и постигат в парламента тези политически сили“, коментира политологът.

Той припомни, че единственото име, което се завъртя, е на Асен Василев – финансов министър.

Част от договорката е взаимно да си пазят имунитетите, смята Киряков.

По думите му дали моделът ще работи зависи от политическите играчи в това управление, както и от поведението на лидерите на политическите сили и на главния прокурор: „Аз си представям една ситуация, в която главният прокурор обвинява Бойко Борисов в десетки престъпления, свързани с управлението на държавата, и това да даде повод на ПП-ДБ да оттегли подкрепата си от правителството, защото има много основания Бойко Борисов да бъде разследван и ред други такива детайли, които предстои да видим как ще се развият“.

Пазете имунитета!
Пазете имунитета!

Според него вероятно скандалът с главния прокурор е изиграл роля на катализатор за решението на Борисов да подкрепи правителство с втория мандат: „Тук става въпрос за инстинкт за самосъхранение – политическо и физическо. Той беше поставен пред невъзможния избор – да подкрепи възможността дори за съставяне на кабинет с втория мандат – това, което той категорично отхвърляше месец след изборите. Той многократно каза, че няма шанс за правителство във втория мандат, а сега се оказа, че има шанс, а вече има и договорка“.

Нямам аргументи за „изпирането“ на Бойко Борисов и ГЕРБ, каза още политологът.

Според него на местните избори ще има чисто прагматично разпределение на силите по места. Вероятно ще се разберат за разпределяне на кметски места. Ще дойде време, когато ще трябва да се правят коалиции на местно ниво – какво ще правим тогава, попита Георги Киряков. И добави: „Ако сега се осъществи този модел, той ще се осъществи и на местните избори. Ще има местни коалиции на тези две формирования за управление на местните проблеми“.

БНР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви