ГЕРБ на страж на имунитета
ГЕРБ на страж на имунитета

В историята на българския парламент винаги са се давали имунитетите. Но в момента правим тежка и многозначима правосъдна реформа, която очевидно разбуди страстите в прокуратурата. Докато не приключи тази реформа, няма да подкрепим свалянето на имунитета на когото и да е в НС. Това каза Даниел Митов от ГЕРБ на извънреден брифинг в централата на партията.

И още: „Поради простата причина, че от 30 години вече прокуратурата е обвинявана в това, че държи определени дела на трупчета. За да ползва въпросните дела в момент, в който се взимат тежки политически решения. За да влияе върху решението на политици. Това няма как да се приеме за нормално в една демокрация, една европейска демокрация.

Затова трябва да кажем ясно и категорично, че ние няма да подкрепим свалянето на чийто и да било имунитет. От която и да е политическа група в парламента в момент, в който се прави тежка съдебна реформа“, заяви Митов

Още през 2013 г. ни натискаха и понеже не се поддавахме, днес възобновяват това дело от кабинета „Орешарски“. Дело, което стоя на трупчета в продължение на 9 години. Това дело е образувано, за да ме притискат, каза Делян Добрев. То е прекратено през април м.г. с мотив, че няма престъпление:

„Това е бутафория с цел политическа репресия, според депутата от ГЕРБ.

Имаше 20 страници мотиви защо няма престъпление. Но това същото нещо възобновяват, защото не могат да измислят друго. И тая същата старата манджа, която 9 години седя на трупчета. И която след 9 години я прекратиха, сега я възобновяват, за да ме тормозят. И мен, и вероятно след време и мои колеги. И кога идва цялата тая история, кога се сещат да направят нещо такова – дни, след като главният прокурор обяви, че почва да ни тормози, че ние сме един „политически боклук“ и че той трябва да се саморазправи с нас. Ето саморазправата започна и тя започна с мен, прокуратурата е един репресивен орган, нищо друго. И тя е била такава в последните 10 години“.

Прокуратурата иска имунитета на Делян Добрев
Прокуратурата иска имунитета на Делян Добрев

По-рано днес прокуратурата поиска имунитета на Добрев, в мотивите се посочва, че има извършени злоупотреби на стойност 4,5 млн. евро в НЕК.

Томислав Дончев заяви, че не бива да се позволяват своеволия по отношение дейността на прокуратурата и ГЕРБ няма да подкрепи вземането на имунитети на депутати, докато Деница Сачева го определи като опит за влияние с непочтени средства.

Дончев съзря опит за разбиване на формираното в 49-ото НС мнозинство: „Това е опит да бъде осуетено, да бъде разбито мнозинството в Народното събрание, което е готово да проведе съдебна реформа.

Очевидно съдебната реформа така, както е планирана, не харесва на някой.

Аз не знам дали политиката се бърка в прокуратурата, но очевидно имаме опит на прокуратурата да се бърка в политиката – точно в тоя момент, точно сега“, каза Дончев.

„И когато бъдем призовавани – наши колеги да ходят на разпит, ние ще се явяваме всички и ще защитаваме нашите колеги, защото в момента за пореден път се прави опит да няма истинска правосъдна реформа в България, заяви Деница Сачева.

2 КОМЕНТАРИ

  1. ДОЙДЕ ВРЕМЕТО НА БЕЗНАКАЗАНИЯТ ГРАБЕЖ НА НАРОДНИ ПАРИ . ДЕПУТАТ ДА СИ МУ Е МАЙКАТА. НЯМА ПРОКУРАТУРА , НЯМА ЗАКОНИ, ДА ГО ДУ……Т БЕДНИТЕ.

  2. Излиза ,че президента е най=слабо защитената институция.Само там нахлу ПРОКУРАТУРАТА. СТАНАЛИ СМЕ ЗА СМЯХ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ. ТОВА МИРИШЕ НА ВОЕНЕН ПРЕВРАТ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви