Украинските ВВС чакат западни изтребители
Украинските ВВС чакат западни изтребители

Украинските военновъздушни сили разчитат, че ще получат десетки самолети западно производство. Вашингтон отстъпи в дебатите по въпроса, заяви военен представител, цитиран от ДПА.

„Самолетите няма да пристигат един по един, а на подразделения. Във военновъздушните сили подразделението е поне ескадрила. У нас тя се състои от над 12 самолета, а при нашите западни партньори този брой достига и до 18“. Това каза по украинската телевизия Юрий Игнат, говорител на ВВС на Украйна.

По думите му така „като начало на Украйна могат да бъдат предоставени няколко десетки самолета за решаване на текущите задачи“.

Игнат заяви това, след като на срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима президентът на САЩ Джо Байдън по същество проправи пътя за предоставяне на Киев на изтребители американско производство F-16. До този развой се стигна след отправяни месеци наред искания за това от украинския президент Володимир Зеленски.

Според Украйна присъствието на самолетите F-16 ще осигури по-добра защита на войските ѝ. Ще намали загубите им и в крайна сметка може да доведе до по-бързото приключване на войната.

Вашингтон подкрепи съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти на F-16. Обучението най-вероятно ще се проведе в Европа през следващите месеци. Великобритания, Дания, Нидерландия заявиха, че се включват в програмата.

На това Москва отговори, че западните страни ще поемат „колосални рискове“, ако доставят на Украйна изтребители F-16. Думите са на руския заместник-министър на външните работи Александър Грушко, казани вчера. „Във всеки случай това ще бъде взето предвид във всички наши планове. И ние разполагаме с всички необходими средства за постигане на поставените цели“, каза той.

Западните държави се опитват да се освободят от по-старите самолети F-16, като купуват по-новите F-35. Стана известно например, че Румъния вече е купила употребявани F-16 от Португалия и Норвегия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви