Ръководствата на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ са готови да излъчват премиери от двете формации на ротационен принцип.

Това стана ясно по време на пресконференция на двамата кандидати за поста министър-председател – Мария Габриел и Николай Денков.

Идеята е евентуалният бъдещ редовен кабинет да работи 18 месеца. В първите 9 от тях премиер да бъде Денков, а Габриел – вицепремиер и министър на външните работи. Във втората половина на обозначения период пък министър-председател да стане Габриел, а Денков да бъде неин заместник. След изтичане на първите 9 месеца Денков следва да подаде оставка, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да я гласуват и след това да одобрят кандидатурата на Габриел.

„Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно. Тя е човекът, който може да помогне за някои от най-важните приоритети в нашата програма. Аз не знам за по-добър наш представител в европейските институции. Вчера обсъдихме тази идея на Националния съвет на ПП, като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца“, обясни Николай Денков от ПП-ДБ.

„Ясно е, че ситуацията е изключително трудна. След пет поредни вота и в настоящото Народно събрание не може да се сформира кабинет, което създава реална опасност за шести избори без ясен резултат. Следва забавяне на важни решения – приемането на бюджета и всичко, което притеснява хората. Поучени от опита на 48-ия парламент, това, което направихме в първите дни на това НС, е да инициираме законодателна програма, която да е приемлива за повече парламентарни групи. Направихме управленска програма и представихме състав на проектокабинет, за да е ясно, че можем да управляваме държавата“, поясни още Денков.

„Благодаря на всички – ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН, за това, че водихме разговори и показахме, че чрез диалог и с принципи, има възможност България да се сдобие с редовно правителство. Документът, който изготвихме с ПП-ДБ, показва колко много отстъпки направихме всички в името на това страната да има редовен кабинет. Искам специално да благодаря на акад. Денков за търпението и професионализма”, заяви Мария Габриел. И поясни, че според въпросния документ вторият мандат да бъде „национален”.

Ето и пълния текст на декларацията, изпратен от Пресцентъра на ГЕРБ-СДС:

Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство, за да излезе от настоящата политическа криза; за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие; за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа; за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната, Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:

1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател.

3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.

4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.

5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.

7. Законодателната и управленската програма са приложени.

NOVA

2 КОМЕНТАРИ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви