Преговори за
Преговори за "премиерска врътка"

Докато не бъде договорено всичко, нищо не е договорено. Това посочи в предаването „120 минути“ по bTV депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син.

„От представянето на Мария Габриел като наш кандидат се говори за конституционно мнозинство. В парламента изцяло има съвпадане в законодателната програма между първите две формации. Без двете формации нищо не може да се случи, но докато не бъде договорено всичко – нищо не е договорено“.

„50% е шансът за правителство с първия мандат. Ротационен премиер ми изглежда много сложно. Защото има актове в управлението, които изпълнителната власт трябва да довърши. Изглежда сложен вариант, но в последните години се нагледахме на чудатости в българския политически живот“, коментира Дилов-син.

Вестник „Капитал“ писа, като се позова на различни свои източници, че в неделя са се провели особено интензивни преговори на най-високо ниво между ГЕРБ и ПП-ДБ,

Предвид сложната обстановка е постигнат временен резултат, който е „най-близкото разбирателство, което двете формации са постигали“. Има принципна договорка за съвместно управление с втория мандат и премиер на ротация. Преди време двете коалиции преговаряха (по предложение на ПП-ДБ) за ротационен председател на парламента.

„Метафорично прилича на дете между русалка и кентавър, а то самото болно от шизофрения. Толкова е разчетворено – защо да няма ротационни председатели? Докато не бъде договорено всичко, нищо не е договорено. Ние ще стоим на този вариант – утре Мария Габриел да представи кабинет който следващата седмица да влезе за гласуване“, категоричен е депутатът.

„Продължаваме промяната“ и ГЕРБ създадоха цялата суматоха. На ПП им е по-трудно защото всякаква колаборация с ГЕРБ обезпредметява тяхното съществуване. Те не са идиоти и си дават сметка, че политическата криза става икономическа и ценностна“, добави Дилов-син.

В предаването „На фокус“ на Нова телевизия председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) също се изказа по въпроса за евентуалния ротационен премиер.

„Аз съм сигурен, че се обсъждат всички варианти. Като не съм чул някоя от партиите да е изневерила на предварително дадените си заявки, червени линии, за това с кой мандат, по какъв начин не би могла (да подкрепи) или кой би могъл да бъде премиер“.

Не мога да вдигна някаква завеса и оттам да изскочи илюзионист със заек в ръката“, заяви още Желязков. цитиран от БТА.

Ще мине ли кабинетът „Габриел“
„Мария е добро име и може да си състави представителство, което да изпълнява намеренията ни. Най-много българи гласуваха за ГЕРБ-СДС. Трудна е ситуацията. Търсим подкрепа от тези, които най-много ни хулят и арестуваха Борисов. Ние разбираме тежката тяхна позиция“, коментира още Дилов-син.

Според него няма да бъдат „купувани“ депутати „Или ще има кабинет, за който ще е ясно какво ще се случи през следващите месеци. Както е известно, ГЕРБ-СДС и обещалите подкрепа ДПС и ИТН имат общо 116 гласа.

Дилов-син:"По-лошо не може да стане"
Дилов-син:“По-лошо не може да стане“

„Оптимист съм по рождение – по-лошо не може да стане“, заключи Любен Дилов-син.

Във връзка с първия мандат Росен Желязко каза, че в състава на проектокабинета на Мария Габриел има представители, посочени от ДПС и ИТН. Той уточни, че не казва, че представителите са „на“ ДПС и ИТН, а че са посочени от тях. Желязков не посочи имена и как ще са разпределени министерските постове. По думите му като най-голяма политическа сила, ГЕРБ-СДС ще има най-много министри.

Това са неполитически натоварени хора, с висока експертиза, с необходимите ценности и добродетели, заяви Желязков.

Хамид Хамид от ДПС междувременно каза, че „парламентарната група на ДПС ще подходи отговорно, съвестно и с грижа за държавата“. „С нужния диалог и ще участва в едно евроатлантическо мнозинство, което да даде тласък на България.“

„Сигурен съм, че на гласуването през следващата седмица парламентарната група ще подходи с грижа за общините, за земеделците, за пенсионерите, с грижа за децата, с грижа за бъдещето на България, защото ще се види кои народни представители са загрижени за бъдещето на Република България и кои са водени от тяснопартийния или личен интерес“, каза Хамид по време на възпоменателния митинг в с. Пристое по повод на годишнината от т. нар. майски събития по времето на „възродителния процес“.

Ротационният принцип между първия и втория
През април, в началото на работата на 49-ото Народно събрание ПП-ДБ предложи председателят да се излъчва на ротационен принцип между нея и първата група – на ГЕРБ (които като такива държаха на свой председател, каквато е традицията). След поредица от срещи между двете коалиции се стигна до съгласие Желязков да оглави парламента за срок от три месеца, а председател на правната комисия да бъде представител на ПП-ДБ. Джентълментското споразумение беше спазено. След три месеца, ако все още НС не е разпуснато, представител на ПП-ДБ би трябвало да застане начело, а такъв на ГЕРБ – да оглави правната комисия.

2 КОМЕНТАРИ

  1. ДА СЕ КРАДЕ ДРУЖНО , НОВ МОДЕРЕН НАЧИН ДА СЕ ИЗСТИСКАТ И ПОСЛЕДНИТЕ КАПКИ ЖИВОТ НА ИЗСТРАДАЛИЯТ НИ НАРОД. Ротула е/гъвкава, чупеща зглобка/от латински. Ротацията е хитър политически трик да се КРАДЕ без да се носи отговорност. ПАК ТЕ МАМЯТ ,БЕДНИ МИ НАРОДЕ.!!!,!

  2. Нормално е в държава ,където всички крадат да имаме едно ново ,добре крадящо правителство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви