Снимка Архив

И тази година още преди началото на летния сезон гората край плажа на залива Вромос е пълна с каравани и палатки. И стават все повече. Проблемът е в това, че къмпингуването там е забранено. Местността е горски фонд, като има и част общинска собственост, но тя е предимно в канавките.

„Кметството на гр. Черноморец почиства редовно своята собственост, но не можем да направим нищо за поставените каравани, защото нямаме правомощия“, казва кметът Росен Деспов.  Той е написал няколко писма до областна управа.

Областният управител Мария Нейкова каза за BurgasNews, че ситуацията попада малко в Параграф 22.

Всяка година полицаи минават през незаконния къмпинг и пишат актове за нарушения. След това те падат в съда, защото къмпингуващите казват, че не са информирани, че това е неохраняема зона.

Табели за това се поставят преди всеки сезон, но първата работа на хората с караваните е да ги махнат. Така няма как да се докаже, че са информирани, че нямат право да паркират там.

Г-жа Нейкова каза, че е изпратила писма до Министерството на туризма, но отговор от там няма.

Проблемите в залива Вромос са няколко.  

Оставяме настрана факта, че там има повишена радиация. До момента няма информация някой да е пострадал от нея.

По-сериозно е нарушението на паркиращите в горския фонд каравани. Те пристигат още през март и остават там до октомври.

Според местните хора, собствениците им ги отдават под наем без никакъв регламент, без да плащат такси и данъци. Няма регулирано сметопочистване. Даже живеещите в края на Черноморец се оплакват, че им изчезват контейнерите за смет. Има реална опасност от пожари заради нелегламентираното палене на огньове.

Тази година има поставени химически тоалетни, а на места даже и ограждения, които ограничават достъпа до плажа на други хора. Често автомобили паркират чак до морето, върху пясъка. Вече има и незаконни заведения. 

Всяка година след летния сезон хората от Черноморец правят акция за почистване на залива след тези така наречени диво къмпингуващи. Държавата не поема никакъв ангажимент за почистване нито на гората, нито на плажната ивица, която вече е доста затревена.

Друг проблем е неохранямия плаж.

Там няма спасители, нито медицински пункт, нито оповестяване до колко е опасно къпането в морето. За щастие до момента няма големи пожари или, недай, Боже, удавени хора. Въпросът е дали трябва да това да се случи, за да вземат някакви мерки властимащите.

Още един проблем е, че в местността има и защитени видове.

В местността Акра и на залива Вромос е естественото находище на балканския ендемит Тракийско (хагерово) лале (Tulipa thracica), както и естественото местообитание на световно-застрашени сухоземни костенурки (Шипобедрена, Testudo graeca Linnaeus, Шипоопашата Testudo hermanni Gmelin).

Тези и други защитени видове са под защита от Закона за биологичното разнообразие („ЗБР“) и/или Директива за хабитатите, както и техни местообитания и природни местообитания, включени в приложения 1, 2 и 3 от ЗБР. Територията е използвана и от видове птици, за които периодът е размножителен.

Само на метри на север е регламентирания къмпинг „Тополите“, но хората с караваните предпочитат безплатното паркиране в гората.

Проблемът с дивото къмпингуване стои на дневен ред от няколко години. Беше приет някакъв закон, но към него така и не беше изработен правилник. За това институциите си прехвърлят горещия картоф, а през това време тарикати не само, че печелят от незаконно отдаване на каравани, но и оставят след себе си боклук и унищожават гората.

10 КОМЕНТАРИ

 1. Защо говорите глупости! Никой не оставя боклук и никой е отдава под наем караваната си! Караваните седят целия сезон, а собствениците им си ги посещават през почивните дни.

  • Нямаш право да си оставаш какво и да е за къпингуване цяло лято не малоумник.Как да ти се обесни че има правила в тази държава.Защо като си голям гявол и селски тарикат не отидеш в Гърция да поставиш някъде каравана или да опънеш палатка ако не е къмпинг?Знаеш ли че веднага ти конфискуват каравана или палатката без да ти я връщат и лежиш в затвора.

   • Кога ходи в Гърция. Знаеш ли как е в Германия и Испания. Само по черно морието ли е забранено или в цялата стана.

 2. Вече има каравани
  и палатки на пясъка. А след сезона е опасно да се разходиш в гората от дълбоки дупки пълни с фекалии.

 3. Вече има каравани
  и палатки на пясъка. А след сезона е опасно да се разходиш в гората от дълбоки дупки пълни с фекалии.

 4. Вече има каравани
  и палатки на пясъка. А след сезона е опасно да се разходиш в гората от дълбоки дупки пълни с фекалии.

 5. Нали се вижда че няма спасители и медицински пункт залива е неохраняем. Вече има каравани и палатки на пясъка. А след сезона е опасно да се разходиш в гората от дълбоки дупки пълни с фекалии.

 6. Някой ден ще дойде господин концесионер да нъплни плажа с чадъри шезлонги за 50 лв, мазни капанчета с вмирисана цаца и сурови картофи за по 10 лв порцииката. Да остави едни 20-30 м. свободна зона да се тъпчат хората които не искат да плащат за чадъри и шезлонги, а и щях да забравя платения паркинг за по 10-20 лв. Голям лукс ще стане плажа с радиоактивния пясък.

 7. светът е на всички
  така че ще си опъвам палатка където си искам
  по добра почивка от безплатната аз не знам
  и никога не оставям боклуци след мен
  на никого не преча освен на мазните олигофрени който правят пари от платени къмпинги и бунгала
  за кокошка няма прошка
  да го духа държавата
  тя ми убива желанието за почивка
  а забравих а не съм материален човек

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви