БГ туризъм

Поне 5% повече туристи, в сравнение с летния сезон през 2019 година прогнозира заместникът-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на форума „БГ Туризъм – Лято 2023“. Тя обяви, че предвид записванията към момента, по нашето Черноморие се очакват най-малко 4,6 млн. туристи.

Ранните записвания за полетите до летищата в Бургас и Варна са от основните за България пазари. Информацията е и от изложенията, в които бизнесът е участвал до момента.

Най-много туристи се очаква отново да са българските граждани, повече посещения ще има и от Румъния, които са особено активни в късните записвания, подобни са и очакванията за пазар Полша. Спрямо миналия летен сезон има подобрение на германския пазар, каза заместник-министърът. Все още пазарите Украйна, Русия и Беларус не се компенсират изцяло, посочи тя, но, по думите й, това донякъде се постига с активността на вътрешния пазар, Румъния, Полша, Великобритания, откъдето се очакват много добри записвания за това лято.

Г-жа Георгиева, се похвали и с по-чисти плажове за новия сезон. Тази година плажовете със син флаг са с 3 повече – 21 плажа и едно яхтено пристанище.

България получи и признание от Световната организация по туризъм, като се нарежда на шесто място по темп за възстановяване след пандемията от COVID-19 като се има предвид броя туристически посещения.

Г-жа Георгиева заяви, че зимният сезон 2022-2023 е бил  най-успешния до момента. Зимните ни курорти са посетени от над 1,9 милиона туристи, което е увеличение от 25% спрямо зимата на  2020-2021 година и с 23% повече от зимен сезон 2019 2020 година, преди ковид пандемията.

Проблемът с персонала в хотели и заведения обаче остава. Според зам. министъра Ирена Георгиева бизнесът търси възможности за привличане на работници от други страни. Работодателите в сектора желаещи да наемат чужденци, ще бъдат облекчени чрез нова онлайн платформа, създадена от министерствата на труда и на електронното управление. Тя допълни, че работодателите търсят хора основно в Турция, Молдова, Грузия, Киргизстан. За украинските бежанци у нас тя посочи, че трудно се интегрират на пазара на труда, тъй като са основно майки с малки деца и хора извън трудоспособна възраст.

Според г-жа Георгиева стремежът на министерството и на бизнеса е да създаде условия учениците, които завършват гимназиите по туризъм, да останат да работят у нас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви