Имотите по Южното Черноморие в района на Созопол, Слънчев Бряг и Бургас – стабилни цени и активно търсене, така може да се обобщи пазара през цялата 2022 и началото на 2023 година.

Традиционно всяка пролет районите с най-много продажби на ваканционни имоти по Черноморието са Созопол, Слънчев бряг и още няколко малки курорта – Бяла и Обзор.

От сайта за имоти Реалистимо оглеждат последните тенденции на цените в бургаския регион с приближаване на лятото и очакваното оживление на пазара през летните месеци. Нека да разгледаме пазара на недвижими имоти в Слънчев Бряг, съседния Несебър, както и имотите в Созопол.

Динамиката на пазара на ваканционни имоти се запазва и тази година преди настъпващия туристически сезон. Брокери споделят, че инфлацията влияе на поведението на хората и те търсят сигурно вложение на спестяванията си.

Много потребители разглеждат ваканционните имоти като изгоден  вариант, тъй като цените им, макар да нарастват леко през 2022 г., запазват значително по-ниски нива от тези на градските жилища.

За първото тримесечие на годината данните показват ръст от 10% на цените в курортните селища.

Има спад в броя сделки от първото тримесечие на годината спрямо същия период миналата година, което е в унисон с данните на Агенцията по вписванията от другите региони на България.

Цените на ваканционните имоти отбелязват едни от най-големите си ръстове през 2022 г. за последните 20 години. Цена от 1000 евро за квадратен метър за обзаведен двустаен апартамент в Созопол може да открием в сайтове за обяви с имоти.

Така двустаен обзаведен апартамент на Южното Черноморие, на цена до 35 хил. евро, както имаше до преди месеци на пазара, не може да се намери. Вече е трудно да се открие такова жилище за по-малко от 45 хил. евро. По данни на брокери най-скъпи са имотите в Созопол и другите курорти на юг от Бургас.

Семейства с деца, търсейки втори дом – това са предимно клиентите, които търсят имоти в курортния Созопол.

Покупките в Бургас са различни от тези на курортите по Черноморието. Купувачите в града имат силна инвестиционна насоченост – 45% от всички са с тази цел.

Преобладават сделките за двустайни жилища, а над 60% се реализират в рамките на само месец. В чepнoмopcĸия гpaд cдeлĸитe c имoти нaмaлявaт зa дeвeти пopeдeн мeceц.

Πpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2023 г. гoдишният cпaд възлизaшe нa 9%, a пpeз пpeдxoднитe двe бeшe cъoтвeтнo: c – 14% пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2022 г. и c -11.32% пpeз чeтвъpтoтo.

Здравния туризъм също има влияние върху цените на имотите в квартали като Сарафово. Фактор на бургаския пазар е новото строителство, което особено динамично се развива в Меден рудник.

Най-евтини имот може да се купи именно в този в квартал „Меден рудник”, където цената на квадратен метър е 791 евро и квартал „Сарафово” – 933 евро.

Най- високи са цените в „Лазур” – 1400 евро на квадрат и „Братя Миладинови” – 1342 евро на кв. м.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви